Skrabski Fruzsina mozgalmat indított, hogy ne fogadják el Novák Katalin lemondását

2024. február 12., 11:35

Szerző:

„Mindenki írjon a parlamenti képviselőjének, hogy ne fogadja el Novák Katalin lemondását! Akkor a gesztus megvolt, de mi visszakértük” – írja Facebookon Skrabski Fruzsina, aki a szombaton lemondott Novák Katalin tanácsadó testületének azon tagjai közé tartozott, akik nem hátráltak ki a köztársasági elnök mögül – írja a 444.

Skrabski Fruzsina nem először áll ki nyilvánosan Novák Katalin mellett a botrány kirobbanása óta

Ahogy arról a 168.hu is beszámolt, Skrabski Fruzsina korábban hosszú Facebook-posztjában arról értekezett, hogy K. Endre ügye egy „titkosszolgálati akció” is lehetett, és ezért nem került Novák elé megfelelő információ arról, kinek is ad kegyelmet. Skrabski szerint ráadásul Novák annyira jó ember, hogy a bicskei gyermekotthon korábbi pedofil igazgatójának falazó K. Endre kegyelme ügyében csak félreértés történhetett. Azt írta:

„Az tény, hogy a 2006 utáni ellenállásban résztvevők kegyelmei nem tetszettek a titkosszolgálat-rendőrség-ügyészség-bíróság maffiának. Minden módon próbáltak engem is leállítani (fenyegetéssel, hamis információkkal, lejáratással) és próbálták Novák Katalint is rávenni, hogy ne adjon kegyelmet (hamis információkkal, javaslatokkal).”

Skrabski bizalma ezek szerint továbbra is töretlen, nem sokkal korábban egy másik posztjában azt írta Novák lemondó beszédéről, hogy „ilyen erő és méltóság kevesekben van”. Szerinte „nemcsak egy csodálatos elnököt veszítettünk, hanem az összetartásunk és szeretetünk erejét is”. Sőt, bejegyzését azzal zárta, hogy „lehet mindent mérni, de nem a mérésekkel nyert a jobboldal, hanem az igazsággal, az összetartással, az egymás iránti bizalmunkkal”.

Ki is az a Skrabski Fruzsina?

Azon túl, hogy Novák Katalin tanácsadó testületének tagja, a  Wikipédia magyar filmrendezőként, producerként, forgatókönyvíróként és újságíróként tartja számon.

Filmesként főleg a dokumentumfilm műfajában tevékenykedik. Filmjei főleg magyar történelmi, politikai és társadalmi témákat boncolgatnak. Első és egyben egyik legismertebb filmje a Novák Tamással 2010-ben készített és Biszku Béláról szóló Bűn és büntetlenség. Másik ismert filmje a 2013-as Elhallgatott gyalázat, amely a második világháborúban a szovjet katonák által megerőszakolt magyar nőkről szóló dokumentumfilm.

Ő vezeti jelenleg a szülei alapította a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalmat, és ők adják át a Kopp–Skrabski-díjat is.

Névadóként szintén ő viszi férjével és Sümegi Gáborral együtt a Skrabski Pince borászatot is.

(Kiemelt képünk: Skrabski Fruzsina Novák Katalin köztársasági elnök társaságában 2023. július 6-án. Fotó: Skrabski Fruzsina hivatalos Facebook oldala)