Bár lassan mindenki otthagyja Novák Katalint, egy ember továbbra is kitart mellette

Hiába mondanak le posztjukról, Novák Katalin egyik tanácsadója kitart a köztársasági elnök mellett.

2024. február 10., 16:10

Szerző:

„Kiállok Novák Katalin köztársasági elnök mellett, maradok tanácsadója és barátja. Bizalmam töretlen”

– írja Facebook-oldalán Skrabski Fruzsina, újságíró,  Novák Katalin egyik tanácsadója szombat délután.

 

Váratlanul elindult haza Novák Katalin honvédségi gépe a Közel-Keletről

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, váratlanul hazaindult Katarból Európa felé az a honvédségi gép, amivel Novák Katalin a Közel-Keletre utazott. A köztársasági elnök szombat délután vissza is ért a Sándor-palotába.

Novák Katalin a hét közepén utazott a Közel-Keletre. Az MTI pénteki híre szerint elvileg vasárnapig tartana a programja, sőt, magával Tamím bin Hamad ál-Száni sejkkel lett volna tárgyalása.

Már Bayer Zsolt is felszólított

Jelzésértékű, hogy – miközben a kormánypártok lázasan szondázzák a közleményt – maga Bayer Zsolt is felszólította a köztársasági elnököt, hogy adjon magyarázatot a döntésére. 

Magyar Nemzetben megjelent írásban Bayer Zsolt úgy fogalmaz:

„A köztársasági elnök nem hallgathat tovább. Meg kell szólalnia és el kell mondania, mit miért tett. Meg kell indokolnia döntését, el kell mondania, ki és milyen indokkal kért kegyelmet, s ő milyen megfontolások alapján döntött úgy, ahogy. Ez nem úszható meg, nem spórolható meg – ez morális kötelesség. Ezt várjuk. És tőle várjuk”

– írja a publicista. Hozzáteszi Bayer, hogy jogilag minden rendben volt az ügyben, és helyesen teszi a kormányzat, hogy benyújtja az alkotmánymódosítást, ami kizárja, hogy kegyelmet kaphassanak pedofilok.

A felháborodás kapcsán a publicista azt írja: „olyan ez, mint a régi viccben: Egy partizán naplójából: az ellenség elfoglalta állásainkat. Visszafoglaltuk állásainkat. Az ellenség ismét elfoglalta állásainkat. Kemény harcok árán ismét elfoglaltuk állásainkat. Harmadik nap jött a csősz, és mindenkit elzavart a francba. A kormány most a csősz”.

Ahogyan arról beszámoltunk, pénteken a belvárosban tüntetett több szervezet is Novák Katalin kegyelmi döntése miatt. Mint ismert: a köztársasági elnök tanácsadó testületének több tagja is lemondott, legutóbb Lackfi János döntött így.

Már meg is jelent az alkotmánymódosítás

Ahogyan arról beszámoltunk, személyesen Orbán Viktor nyújtotta be azt az indítványt, amellyel szűkítené a köztársasági elnök jogkörét a későbbi kegyelmi fiaskók elkerülése érdekében.

Orbán Viktor délután jelentette be, hogy megtalálta a megoldást arra, hogyan lehet elejét venni annak, hogy a köztársasági elnök kiskorú gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmény esetén kegyelmet adhasson egy elítéltnek. E megoldás pedig nem a kegyelmi jogkör gyakorlására alkalmas köztársasági elnök jelölése, hanem a kegyelmi jogkör szűkítése.

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója korábban más megoldást vetett fel. Mint elmondta: nem zárkóznak el attól, hogy törvénymódosítást hoznak arról, hogy a kegyelem indoklása nyilvános legyen a jövőben. Úgy fogalmazott, hogy: „tiszteletben tartjuk a köztársasági elnök döntését”, amivel meg is nevezte ki tartanak felelősnek a közfelháborodást kiváltó kegyelmi ügyért. 

(Kiemelt kép forrása: Novák Katalin, Facebook)

Magyar Péter úgy tűnik vitára szállhat az EP-listavezetőkkel, mégis lesz vita a köztévén. Erről Dobrev Klára számolt be egy bejegyzésében, mely szerint az MTVA megkezdte egy nyilvános vita megszervezését az EP-választáshoz kapcsolódóan.