Tüntetés Novák Katalin ellen: ezrek gyűltek össze Budapest utcáin

Napok óta dagad a botrány Novák Katalin köztársasági elnök körül, miután kitudódott, hogy kegyelmet adott a bicskei pedofilbotrányban bűnsegédként elítélt K. Endrének. 

2024. február 9., 18:59

Szerző:

Ahogy azt több szervezet is beígérte, péntek délután tüntetések kezdődtek Budapest belvárosában a köztársasági elnök lemondását követelve. Négy órakor Novák Katalin – és a kegyelmi döntését ellenjegyző, de az ügyben azóta is hallgató, Novák háta mögé bújó Varga Judit – lemondását követelve kezdett gyülekezni a tömeg.

A Telex szerint pár százan gyülekeznek a belváros szívében a Belügyminisztérium épülete előtt, ahonnan a tervek szerint a köztársasági elnök hivatalához, a Sándor-palotához vonulnak, ahol este hat órára a Momentum hirdetett tüntetést ugyanezzel a céllal. A Blikk este fél hat után már azt írta, összeért a két tüntető tömeg és több ezren kiabálták, hogy „Novák Katalin mondjon le!" illetve, hogy „A pedofília nem gyermekvédelem."

A tömegben az MSZP és a Párbeszéd zászlói és politikusai is felbukkantak, Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke egy leragasztott szájú plüssmacival érkezett – ez a pedofília áldozatainak szimbóluma. A csepergő esőben Orbán Viktor beszédrészleteinek bejátszásával kezdték tüzelni a tömeget. Nagy pfujolással fogadta a miniszterelnöki mondatokat: „beszéljünk egyenesen, a pedofíliára nincs bocsánat”.

Ezután Simkó Edit, a tanártüntetésekről ismert egykori pedagógus lépett a színpadra. Novák Katalin és Varga Judit „anyaként voltak részesei ennek az aljasságnak” – mondta Simkó.

Ezután az Egységes Diákfront képviseletében Kiss Gergő szólalt fel. Ő azt mondta, az állam cserben hagyta az áldozatokat, a rendőrségnek meg tovább kell nyomoznia, mert „egyre világosabb, hogy többen eshettek áldozatául a ragadozóknak, mint ahány esetről tudunk”. „Novák Katalinnak és Varga Juditnak mennie kell” – mondta, majd „Orbán, takarodj! Novák, takarodj!” – skandálásra buzdította a tömeget.

Háromnegyed hat körül ért a menet a Karmelitához, a miniszterelnök hivatalához, ahol a rendőrség videózni kezdte a tüntetőket.

Az emberek egyperces néma csenddel emlékeztek meg arról a volt intézetis fiúról, aki 2016-ban a vonat elé vetette magát, mert a pedofil bicskei igazgató szexuálisan bántalmazta őt korábban. A bicskei intézet egykori lakója, Esik Sándor is felszólalt a tüntetésen. Szerinte a volt igazgatóhelyettes K. Endrének és az egykori igazgatónak, V. Istvánnak vér is tapad a a kezéhez, hiszen ők is felelősek azért, hogy a fiatal fiú 2016-ban eldobta magától az életét a szexuális zaklatások miatt.

Maga a köztársasági elnök egyébként ma nem tartózkodik Budapesten, csütörtökön hivatalos látogatásra Katarba utazott, ahol katonai tiszteletadás mellett fogadja majd Tamím bin Hamad ál-Száni katari emír.

(Kiemelt kép: Novák Katalin köztársasági elnök lemondását és Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter közéletből való távozását követelő, az Országos Közös Akarat elnevezésű csoport által szervezett tüntetés résztvevői a Belügyminisztérium központi épülete előtt 2024. február 9-én. MTI/Koszticsák Szilárd)