Már meg is jelent a Novák Katalint megalázó alkotmánymódosítás

Személyesen Orbán Viktor nyújtotta be azt az indítványt, amellyel szűkítené a köztársasági elnök jogkörét a későbbi kegyelmi fiaskók elkerülése végett. 

2024. február 8., 21:20

Szerző:

„A köztársasági elnök kegyelmi döntése körül vita alakult ki. Ezt a vitát minden magyar ember számára megnyugtatóan le kell zárni” – ezzel az indoklással került fel Orbán Viktor alkotmánymódosítása a parlament honlapjára csütörtök késő este.

A személyesen a miniszterelnök által benyújtott módosítás – melyet a hvg.hu szúrt ki – értelmében

a köztársasági elnök az egyéni kegyelmezési jogát a kiskorú személy sérelmére elkövetett szándékos bűncselekmény esetén nem gyakorolhatja.

Orbán Viktor délután jelentette be, hogy megtalálta a megoldást arra, hogyan lehet elejét venni annak, hogy a köztársasági elnök kiskorú gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmény esetén kegyelmet adhasson egy elítéltnek. E megoldás pedig nem a kegyelmi jogkör gyakorlására alkalmas köztársasági elnök jelölése, hanem a kegyelmi jogkör szűkítése.

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója korábban más megoldást vetett fel. Mint elmondta: nem zárkóznak el attól, hogy törvénymódosítást hoznak arról, hogy a kegyelem indoklása nyilvános legyen a jövőben. Úgy fogalmazott, hogy: „tiszteletben tartjuk a köztársasági elnök döntését”, amivel meg is nevezte ki tartanak felelősnek a közfelháborodást kiváltó kegyelmi ügyért. 

(Kiemelt képünk: Orbán Viktor az Észak-atlanti Tanács ülése előtt a madridi Ifema kongresszusi központban 2022. június 30-án. Fotó: GABRIEL BOUYS / AFP)