Már mérik, érdemes-e leváltani Novák Katalint

Egy olyan cég érdeklődik Novák Katalin népszerűségvesztéséről, amely korábban is végzett közvélemény-kutatásokat a Fidesznek. Ez és az, hogy a miniszterelnök is megszólalt a kérdésben arra utal, hogy a Fidesz háza táján komolyan számolnak azzal a lehetőséggel, hogy az ügy rájuk nézve hátrányosan befolyásolja a közelgő választások eredményét.

2024. február 8., 20:33

Szerző:

Telefonos közvélemény-kutatással mérik, hogy a pedofilügyben elítélt K. Endrének adott köztársasági elnöki kegyelem mennyit rontott Novák Katalin és Varga Judit megítélésén – értesült a hvg.hu.

Mint írták, a Call Express nevében a következő kérdéseket teszik fel a telefonon megkeresett válaszadóknak: 

 

  • Hallott-e arról, hogy Novák Katalin köztársasági elnök tavaly áprilisban kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyettesének?
  • Hallott-e arról, hogy Varga Judit akkori igazságügyi miniszternek is ellen kellett jegyeznie a kegyelmi döntést?
  • Ön szerint Varga Judit igazságügy miniszterként felelősnek tekinthető, vagy nem az ügyben?
  • Egyetértene-e azzal, ha a parlament felülvizsgálná az elnöki kegyelem intézményét a gyermekek ellen elkövetett bűncselekmények esetén, mint amilyen a pedofília, és nem adna módot a kegyelemre?

Ezen kívül volt egy olyan kérdés is, amely egy mondatban összefoglalta a kegyelmi ügyet, de nem szerepelt benne a pedofília szó: „A bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyettesét, amiatt ítélték el, hogy tisztában volt azzal, hogy a volt igazgató több gyermeket is molesztált, illetve egy hamis tanúvallomás megírására kérte az egyik tanút. Ön szerint mit kellene tennie Novák Katalinnak?”. A három válaszlehetőség: lemondjon-e, felül kellene vizsgálnia a kegyelmet, vagy nem kellene semmit csinálnia.

Arra is kíváncsiak voltak, hogy kedvező vagy kedvezőtlen a véleménye a válaszadóknak Orbán Viktorról, Varga Juditról és Novák Katalinról.

Nem először használja a céget a Fidesz

A Call Express neve már korábban is felbukkant a hírekben – írja a lap. 2021-ben a Népszava arról számolt be, hogy „közvélemény-kutatás címszó alatt a Fidesznek kedves sugalmazásokat terítettek névtelen operátorok”. Akkor olyan kérdéseket tettek fel többek között, hogy a hívott fél „támogatná-e az LMBTQ-mellett kiálló Márki-Zay Pétert; melyik szimpatikusabb önnek, a migránspárti Brüsszel, vagy a határok sérthetetlenségét védő magyar kormány?”

„A Call Express Közvélemény-Kutató Intézet az Amarone Kft. egy divíziója, mely elsősorban telefonos közvélemény-kutatást végez. Nem jogi személy, ezért nincs külön adószáma, és a cégtárban sem található meg” – olvasható a közvéleménykutató adatvédelmi tájékoztatójában.

Az Amarone Kft. viszont szerepel a cégnyilvántartásban, amely szerint fővárosi székhelye van. A tulajdonosai viszont debreceni, illetve gyöngyösi lakosok, és az ő érdekeltségükbe tartozik az a SZINAPSZIS Piackutató és Tanácsadó Kft. is, amelyről a 2019-es önkormányzati választások előtt írta Magyar Narancs. Akkor a cikk szerint migránsokkal riogattak, de titkolták, hogy ki volt a megrendelőjük. A megkérdezettek jó részének viszont az volt a benyomása, hogy nem is annyira a véleményükre voltak kíváncsiak, inkább befolyásolni akarták őket – írja a lap. 

Már Orbán is megszólalt Novák Katalin pedofilsegítőnek adott kegyelméről

Orbán szerint ebben az esetben nincs helye jogászkodásnak, egyértelmű helyzetet kell teremteni egy tiszta, egyértelmű döntéssel. Szerinte ez nem más, mint hogy a hasonló esetekben eleve kizárják a kegyelem lehetőségét: „A kormány nevében benyújtottam egy alkotmánymódosítást, amely lehetetlenné teszi, hogy kiskorú gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmény esetén az elkövető kegyelmet kaphasson” – jelentette be, majd hozzátette: ideje rendezni ezt a kérdést.

Az, hogy a miniszterelnök is megszólalt a kérdésben, a helyett, hogy távol tartotta volna magát a kényes ügytől arra utal: a Fidesz háza táján komolyan számolnak azzal a lehetőséggel, hogy az ügy rájuk nézve hátrányosan befolyásolja a közelgő választások eredményét.

Novák Katalin korábban úgy nyilatkozott, hogy „az én elnökségem alatt nem volt és nem is lesz kegyelem a pedofiloknak, ez így volt ebben az esetben is”. Kijelentése azonban csak rontott a helyzeten, többen felvetették, hogy senki nem állította, hogy egy pedofilnak adott volna kegyelmet, a felháborodáshoz azonban az is elég, ha valaki pedolfil bűncselekmények elkövetésében segédkezik, azok eltussolásában vesz részt, mint K. Endre a bíróság jogerős ítélete szerint.

(Kiemelt képünkön: Novák Katalin köztársasági elnök. Fotó: Facebook oldala)

 

 

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.