Novák Katalin kegyelmet adott a bicskei pedofilügy elítéltjének

Novák Katalin kegyelmet adott a bicskei gyerekotthon pedofil exigazgatóját fedező bűntársnak – írja a 444.

2024. február 2., 12:56

Szerző:

Újabb kegyelmi kérvényt írt alá Novák Katalin köztársasági elnök. „Időközben, 2023. április 27. napján a Köztársasági Elnök a kegyelmi kérelem elbírálásáról szóló KEH/2787-6/2023. számú határozatával a II. rendű terhelttel szemben a jelen ügyben kiszabott szabadságvesztés büntetés hátralévő részének végrehajtását kegyelemből 5 évi próbaidőre felfüggesztette, a foglalkozástól eltiltás büntetés és a közügyektől eltiltás mellékbüntetés hátralévő részének végrehajtását kegyelemből elengedte, valamint az ítélet vonatkozásában a büntetett előélethez fűződő hátrányok alól kegyelemből mentesítette” – ez szerepel abban a végzésben, amit a Kúria hozott tavaly szeptemberben a bicskei gyermekotthon igazgatójának és helyettesének kényszerítéssel kapcsolatos ügyében. A Bírósági Határozatok Gyűjteményében Bfv.1191/2022/13 sorszám alatt elérhető dokumentum szerint Novák Katalin kegyelemre méltónak találta az egykori igazgatóhelyettest.

Az ítélet szerint ő volt az,

  • akinek tudomása volt arról, hogy az igazgató több gyereket is molesztált,
  • aki megírt egy hamis vallomást az egyik gyerek nevében ezzel a szöveggel: „én kitaláltam, hogy közösen kivertük a nemi szervem és hogy ilyet más gyermekkel is csinált már. Igazság az, hogy nem húzta le a nadrágom és nem fogta meg és nem verte ki.”
  • aki ezt a hamis vallomást a saját irodájában a pedofil igazgató jelenlétében akarta aláíratni az érintett gyerekkel,
  • és akit mindezért 3 év 4 hónap börtönre ítéltek első és másodfokon is. 
A kegyelem ténye valószínűleg nem derült volna ki, azokat nem szokta nagy dobra verni a köztársasági elnök és hivatala.

Nagyobb ügyekben is előfordul, hogy újságírói kérdésre derül csak ki, kiket engedett ki a börtönből Novák – írja a lap. A két éve hivatalba lépett elnök amúgy rekorder a kegyelmezésben. Pár hete a hvg.hu szedte össze a vonatkozó adatokat. Akkor azt írták, tavaly 446 elítélt kérelméből hagyott jóvá 40-et Novák Katalin köztársasági elnök, ez a 40 pedig abszolút értéken az elmúlt 19 év rekordja. Ugyanebben a cikkben szerepel az is, hogy 2023. április 27-én állította be az egy nap alatt adott kegyelmek rekordját 22 döntéssel, amit a pápalátogatás miatt alkalmazott ilyen „széles körben” – ilyesmire a rendszerváltás óta nem volt példa.

Magyarul a bicskei pedofil igazgató bűntársa a pápalátogatás ürügyén jöhetett ki a börtönből

– összegez a 444.

Mindez nem derült volna ki, ha az igazgatóhelyettes a kegyelmi kérvénnyel párhuzamosan nem próbálkozik harmadfokon is megtámadni a börtönbüntetését. A Kúria eljárása ugyanis még zajlott, amikor meghozták a kegyelmi ítéletet, így ez az áprilisi döntés bekerült a harmadfokú határozat szeptemberi szövegébe. Fontos az is, hogy a Kúria is helybenhagyta az első és a másodfokon is kiszabott büntetést, tehát a pedofil igazgató helyettese jogerősen is kényszerítést követett el még úgy is, hogy a kiszabott büntetését nem kell letöltenie és a kegyelem értelmében büntetett előélete sem lesz.

A bicskei pedofilügy

A gyermekotthonban történt zaklatási ügyet az RTL Klub Házon kívül című robbantotta ki. A bántalmazó igazgató azóta rács mögé került, az áldozatok azonban úgy érzik, magukra maradtak az átélt borzalmakkal. Kártérítést szeretnének, ezért készek perelni a fővárost és az államot is. Az igazgatótól azóta visszavonták a díszpolgári címét is. 

Korábban mi is foglalkoztunk a bicskei pedofilüggyel. Az igazgató egyik áldozata akkor úgy nyilatkozott lapunknak, hogy 

„Biztos, hogy jó, ami ma történt. Törekszem majd arra, hogy segítséget kapjak, de nem tudom még, hogy merre menjek. Félelem is van bennem. Tudom azt, hogy mekkora károkat okoztak a történtek bennem, ezt nagyon sok idő feldolgozni és a lelki egyensúlyt beállítani.”

(Fotó: Novák Katalin Facebook-oldala)

Nemzetközi partnerei kemény bírálatot fogalmaztak meg a magyar miniszterelnökkel szemben, mivel nyugati szövetségesei szerint Orbán Viktor magyar kormányfő a „békemisszióját”  összemosta az épp betöltött soros elnökséggel. Ennek egyik bizonyítékául azt hozták fel, hogy Orbán a közösségi médiában az elnökségi logót is használta a „békemissziós" fotókon. Ennek azonban vége, az EU soros elnökségi logója már nem szerepel Donald Trump korábbi amerikai elnökkel folytatott találkozóról pénteken megosztott fényképeken.

Korábban bejelentették, hogy eltűnt, majd egész éjszaka keresték azt a férfit, akinek a holttestét végül hajnalban sikerült kiemelniük a kutatócsapatoknak a Balaton vizéből.