Íme Orbán Viktor bejelentése Novák Katalin pedofilsegítőnek adott kegyelméről

Elárulta Orbán, hogyan lehet elejét venni annak, hogy a köztársasági elnök kiskorú gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmény esetén kegyelmet adhasson egy elítéltnek. 

2024. február 8., 17:06

Szerző:

„Pedofil elkövetők számára nincs kegyelem. Ez a személyes meggyőződésem” – jelentette ki Orbán Viktor a közösségi oldalán egy nappal a Momentum az ügyben szervezett tüntetése előtt. Orbán szerint az elmúlt napokban vita alakult ki a kegyelmi döntés jogköréről, miután kiderült, hogy Novák Katalin köztársasági elnöki kegyelemben részesítette a bicskei pedofilügyben elítélt K. Endre igazgatóhelyettest. 

Orbán: Ideje rendezni ezt a kérdést

Orbán szerint ebben az esetben nincs helye jogászkodásnak, egyértelmű helyzetet kell teremteni egy tiszta, egyértelmű döntéssel. Szerinte ez nem más, mint hogy a hasonló esetekben eleve kizárják a kegyelem lehetőségét: 

„A kormány nevében benyújtottam egy alkotmánymódosítást, amely lehetetlenné teszi, hogy kiskorú gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmény esetén az elkövető kegyelmet kaphasson”

– jelentette be, majd hozzátette: ideje rendezni ezt a kérdést.

Mint elmondta: öt gyermeke és hat unokája van.

„Ha valakik hozzányúlnának, akkor az első gondolatom, hogy félbe kell őket hasítani, vagy miszlikbe kell vágni.”

Korábbi nyilatkozatok

Novák Katalin korábban úgy nyilatkozott, hogy „az én elnökségem alatt nem volt és nem is lesz kegyelem a pedofiloknak, ez így volt ebben az esetben is”, kiejelntése azonban csak rontott a helyzeten, többen felvetették, hogy senki nem állította, hogy egy pedofilnak adott volna kegyelmet, a felháborodáshoz azonban az is elég, ha valaki pedolfil bűncselekmények elkövetésében segédkezik, azok eltussolásában vesz részt, mint K. Endre a bíróság jogerős ítélete szerint.

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója korábban más megoldást vetett fel. Mint elmondta: nem zárkóznak el attól, hogy törvénymódosítást hoznak arról, hogy a kegyelem indoklása nyilvános legyen a jövőben. Hozzátette: „Tiszteletben tartjuk a köztársasági elnök döntését.”

A bicskei pedofilügy

A gyermekotthonban történt zaklatási ügyet az RTL Klub Házon kívül című robbantotta ki. A bántalmazó igazgató azóta rács mögé került, az áldozatok azonban úgy érzik, magukra maradtak az átélt borzalmakkal. Kártérítést szeretnének, ezért készek perelni a fővárost és az államot is. Az igazgatótól azóta visszavonták a díszpolgári címét is. 

Korábban mi is foglalkoztunk a bicskei pedofilüggyel. Az igazgató egyik áldozata akkor úgy nyilatkozott lapunknak, hogy 

„Biztos, hogy jó, ami ma történt. Törekszem majd arra, hogy segítséget kapjak, de nem tudom még, hogy merre menjek. Félelem is van bennem. Tudom azt, hogy mekkora károkat okoztak a történtek bennem, ezt nagyon sok idő feldolgozni és a lelki egyensúlyt beállítani.”

(Kiemelt képünk: Orbán Viktor a Cicero és a Berliner Zeitung kiadói beszélgetésén 2022 október 11-én. Fotó: B: Britta Pedersen / DPA / AFP)