Hoppá: Bayer Zsolt is felszólította Novák Katalint!

Hosszas publicisztikában szólította fel Bayer Zsolt Novák Katalint 

2024. február 10., 10:12

Szerző:

A Magyar Nemzetben megjelent írásban Bayer Zsolt írásának első részében először azt fejtegeti, hogy a baloldalnak nincs erkölcsi alapja a támadásokra, idézi például Kőszeg Ferenc esetét, aki Gulyás Mártonnak adott interjújában arra a kérdésre, hogy „van-e olyan erotikával átszőtt érzelmi kapcsolat, ami felnőtt és gyerek között helyeselhető, vagy sem?”, azt felelte, hogy „hát legalábbis tolerálható”, de felemlegeti Bauer Tamás és Révész Sándor korábbi megnyilvánulásait is a pedofíliáról – olvasható a Mandiner szemléjében.

Írásának második felében azonban hangsúlyozza, hogy egy morális ügyről van szó.

„A köztársasági elnök nem hallgathat tovább. Meg kell szólalnia és el kell mondania, mit miért tett. Meg kell indokolnia döntését, el kell mondania, ki és milyen indokkal kért kegyelmet, s ő milyen megfontolások alapján döntött úgy, ahogy. Ez nem úszható meg, nem spórolható meg – ez morális kötelesség. Ezt várjuk. És tőle várjuk”

– írja a publicista. Hozzáteszi Bayer, hogy jogilag minden rendben volt az ügyben, és helyesen teszi a kormányzat, hogy benyújtja az alkotmánymódosítást, ami kizárja, hogy kegyelmet kaphassanak pedofilok.

A felháborodás kapcsán a publicista azt írja: „olyan ez, mint a régi viccben: Egy partizán naplójából: az ellenség elfoglalta állásainkat. Visszafoglaltuk állásainkat. Az ellenség ismét elfoglalta állásainkat. Kemény harcok árán ismét elfoglaltuk állásainkat. Harmadik nap jött a csősz, és mindenkit elzavart a francba. A kormány most a csősz”.

Ám mindez Bayer Zsolt szerint nem menti fel Novák Katalint a válaszadás morális kötelezettsége alól.

„Ugyanis ebben az ügyben is mi állunk a jó oldalon, és nekünk van morális alapunk bármire. Tisztelt köztársasági elnök asszony! Várjuk a válaszokat”

– zárja írását Bayer.

Ahogyan arról beszámoltunk, pénteken a belvárosban tüntetett több szervezet is Novák Katalin kegyelmi döntése miatt. Mint ismert: a köztársasági elnök tanácsadó testületének több tagja is lemondott, legutóbb Lackfi János döntött így.

Már meg is jelent az alkotmánymódosítás

Ahogyan arról beszámoltunk, személyesen Orbán Viktor nyújtotta be azt az indítványt, amellyel szűkítené a köztársasági elnök jogkörét a későbbi kegyelmi fiaskók elkerülése érdekében.

Orbán Viktor délután jelentette be, hogy megtalálta a megoldást arra, hogyan lehet elejét venni annak, hogy a köztársasági elnök kiskorú gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmény esetén kegyelmet adhasson egy elítéltnek. E megoldás pedig nem a kegyelmi jogkör gyakorlására alkalmas köztársasági elnök jelölése, hanem a kegyelmi jogkör szűkítése.

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója korábban más megoldást vetett fel. Mint elmondta: nem zárkóznak el attól, hogy törvénymódosítást hoznak arról, hogy a kegyelem indoklása nyilvános legyen a jövőben. Úgy fogalmazott, hogy: „tiszteletben tartjuk a köztársasági elnök döntését”, amivel meg is nevezte ki tartanak felelősnek a közfelháborodást kiváltó kegyelmi ügyért. 

(Kiemelt kép: Bayer Zsolt Orbán Viktor ünnepi beszédét hallgatja az Országháznál. Budapest, 2022. március 15. - Fotó - Palágyi Barbara / 168.hu)

12:06

A csütörtöki Kormányinfón kiderült, hogy Gulyás Gergely szerint kivel fog össze Magyar Péter, hogy elfogadja-e Orbán Viktor Zelenszkij meghívását, hogy mi a helyzet a kórházak adósságával és milyen megállapodása lesz Magyarországnak Kínával. 

 

10:35

Megrenghet a kormány hatalma, leválthatják a magyarok Orbán Viktort? Egyelőre biztosan nem, hiszen a vármegyei közgyűléseknek nincs komoly hatása a magyar politikai élet alakulására, ugyanakkor fontos fokmérője a pártok vidéki támogatottságának. A közgyűlésbe való bejutáshoz szükséges listaállítás ugyanis megmutatja, hogy egy párt mekkora szavazóbázissal bír a legkisebb vármegye legapróbb településein. Ráadásul a mostani eredmények elég beszédesek.