Varga Judit exférje a kegyelmi ügyről: többen is hibáztak

„Nem titkolózni kell és terelni, hanem magyarázatot adni, elnézést kérni” – ezt írta Varga Judit volt férje, Magyar Péter a kegyelmi ügy kapcsán. Varga Judit felelőssége is felmerült.

2024. február 6., 21:09

Szerző:

„Kedves Fruzsina, minden tisztelettel kérlek, hogy ne keverjük ide a 2006-os ügyet, már csak az akkori áldozatok emléke miatt se. A mostani eset végtelenül egyszerű, született egy rossz döntés, valószínűleg többen is hibáztak. Ilyenkor nem titkolózni kell és terelni, hanem magyarázatot adni, elnézést kérni és ha lehet, valahogy jóvá tenni” – írta Magyar Péter, Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter volt férje a Facebookon K. Endre kegyelmi ügyéről. Magyar Skrabski Fruzsina posztja alá kommentelt, ezt szúrta ki a Telex.

Skrabski Fruzsina az egyik tagja Novák Katalin 16 fős tanácsadó testületének, hosszú Facebook-posztjában azt írta:

„Az tény, hogy a 2006 utáni ellenállásban résztvevők kegyelmei nem tetszettek a titkosszolgálat-rendőrség-ügyészség-bíróság maffiának. Minden módon próbáltak engem is leállítani (fenyegetéssel, hamis információkkal, lejáratással) és próbálták Novák Katalint is rávenni, hogy ne adjon kegyelmet (hamis információkkal, javaslatokkal).”

Ebből azt vezette le, hogy K. Endre ügye egy „titkosszolgálati akció” is lehetett, és ezért nem került Novák elé megfelelő információ arról, kinek is ad kegyelmet. Skrabski szerint ráadásul Novák annyira jó ember, hogy a bicskei gyermekotthon korábbi pedofil igazgatójának falazó K. Endre kegyelme ügyében csak félreértés történhetett.

Varga Judit is érintett a kegyelmi ügyben

Magyar Péter kommentje szerint az ügyben „többen is hibáztak”. Magyar Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter volt férje,

és Varga volt az igazságügyi miniszter akkor, amikor Novák kegyelmet adott K. Endrének.

Ez azt jelenti, hogy Varga Judit terjesztette fel Nováknak a kegyelmi kérvényt, és ő volt az is, aki ellenjegyezte Novák kegyelmi döntését. A hatályos törvények szerint, ha nem ellenjegyezte volna, akkor K. nem kapott volna kegyelmet – hívja fel a lap.

Kedden a 444-nek megszólalt K. Endre is, de nem akart nyilatkozni, annyit mondott, nem ő írta a kegyelmi kérvényt, nem tudja, mit mondana az áldozatoknak, és „majd a jóisten eldönti”, mikor nyilatkozik bővebben az ügyről.

Mikor az ATV is feltette ezt a kérdést Nováknak, ő azt mondta, hogy van egy jogszabály-rendelkezés, amelynek tekintetében az elnöki kegyelmi döntések indokolása nem nyilvános. „Ennek megfelelően természetes az, hogy minden kegyelmi döntés felvet kérdéseket, és adott esetben ezek a kérdések megválaszolatlanok maradnak” – részletezte.

Hétfőn Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője már Varga Judit lemondását követelte a Fidesz EP-listájának éléről. Varga felelőssége azért merült fel, mert bár Novák határozott a kegyelemről, a kérelmet miniszterként Varga terjesztette fel, és az érvényességéhez az ő ellenjegyzése is kellett.

A botrány kirobbanása után először az örmény elnökkel tartott közös sajtótájékoztatón szerepelt nyilvánosan a köztársasági elnök. Novák azt mondta az egyik legsúlyosabb bűncselekménynek tartja a pedofíliát, de nem indokolta meg, miért részesítette elnöki kegyelemben K. Endrét. Az eseményről készült videónk itt elérhető:

(Kiemelt képünk:  Varga Judit távozó igazságügyminiszter és Novák Katalin államfő. Forrás: Facebook / Novák Katalin)

Az elhíresült lombkoronasétány ügyét már az Európai Ügyészség vizsgálja, annak ellenére, hogy Magyarország nem tagja a szervezetnek. Az Integritás Hatóság 324 bejelentésből 40 esetben indított vizsgálatot, és 10 ügyet zárt le. 

Idén nyáron folyamatosan dőlnek meg az előző napi fogyasztási csúcsok, és az időjárás-előrejelzés alapján minden esély megvan arra, hogy a korábbi, 2021-es történelmi csúcsot megdöntsük – nyilatkozott a MAVIR az Economxnak.  A rekkenő hőség elviselésében fokozott szerepet kap a légkondicionálás, ám annak intenzív használata jelentős terhelést ró a magyar villamosenergia-rendszerre.