Novák Katalin ellen megfosztási eljárást kezdeményeztek

Novák Katalin kegyelmi döntése miatt a Demokratikus Koalíció frakciója megfosztási eljárást kezdeményez Novák Katalin ellen, mondván, méltatlanná vált a köztársasági elnöki posztra. A párt megkezdi a képviselők ötödének aláírásának összegyűjtését, ami ahhoz szükséges, hogy meginduljon a megfosztási eljárás Novák Katalin ellen.

2024. február 5., 16:55

Szerző:

Amint arról korábban már írtunk Novák Katalin kegyelmet adott a bicskei gyerekotthon pedofil exigazgatóját fedező bűntársnak . A gyermekotthon igazgatóhelyettese nem csak tudott arról, hogy igazgató éveken keresztül szexuálisan molesztálta a gyerekeket, hanem zsarolással kényszerítette az otthon több lakóját, hogy vonják vissza a pedofil igazgató ellen tett vallomásukat.

Az RTL-nek megszólalt Pop Mert Julián, aki áldozatként a pedofilügy egyik kirobbantója volt. Julián 2016-ban jelentette fel az igazgatót, V. Jánost, aki 2007 és 2011 között rendszeresen „szexuális abúzusnak tette ki” a 18 évesnél fiatalabb lakókat. V. Jánost 2019-ben jogerősen nyolc év fegyházra ítélte a bíróság.

A bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyettesét érintő kegyelmi döntés bizonyíték arra, hogy Novák Katalinnak kettős szerepe van az Orbán-rendszerben – mondta el Ágh Attila politológus a Népszavának. Mint mondja, a köztársasági elnök egyfajta kiegyensúlyozó szerepben van, egy felől a kormánypártiak közül ő az, aki elköteleződve áll ki Ukrajna mellett, másfelől egyértelműen a rossz értelemben vett tradicionális családkép képviselőjeként lép fel. Nőellenes nyilatkozatokat tesz, nem elég fontos számára, hogy megvalósul-e a nők egyenjogúsága a társadalomban, a családban és a munkahelyeken.

A Demokratikus Koalíció megfosztási eljárást kezdeményezett Novák Katalin ellen

A Demokratikus Koalíció frakciója megfosztási eljárást kezdeményez Novák Katalin ellen, mondván, méltatlanná vált a köztársasági elnöki posztra. A párt megkezdi a képviselők ötödének aláírásának összegyűjtését, ami ahhoz szükséges, hogy meginduljon a megfosztási eljárás Novák Katalin ellen.

A köztársasági elnök tisztségétől valóban megfosztható, de csak akkor, ha megsérti az Alaptörvényt, bűncselekményt követ el, vagy tisztsége gyakorlása közben törvénysértést követ el. Az Alaptörvény mindhárom esetben feltételül szabja, hogy a jogsértés szándékos legyen. A köztársasági elnök felelősségre vonása képviselői kezdeményezésre indulhat el, a megfosztási eljárás megindításához az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata szükséges, míg a megfosztási eljárás lefolytatása az Alkotmánybíróság hatáskörébe tartozik.

Miről szól Novák Katalin megbízása?

Ágh a Népszavának úgy nyilatkozott, hogy Orbánék most azzal a feladattal bízták meg Novák Katalint, hogy:

„égbekiáltó módon közreműködjön egy pártbéli szövetséges kimentésében.”

Orbán Viktor elvileg az országra értette, hogy „senkit nem hagyunk az út szélén”, de ahhoz, hogy egyben tartsa a táborát, azt is bizonyítania kell: „azokat, akik nekünk engedelmeskednek, kimentjük minden helyzetből”. Az egész rendszer működése abból áll, hogy a tábor tagjai védettséget élveznek, ez a feltétel pedig biztosítja, hogy továbbra is szolgálják a tábor érdekeit és hűségesek maradnak hozzá – olvasható a lapban.

A politológus azon a véleményen van, hogy az elnöki kegyelem híre végigsöpör Európán, és rombolni fogja Novák Katalin nemzetközi megítélését. Ezenkívül az ügy biztosan belpolitikai következményekkel is fog járni, hiszen a Fidesz ezzel a széles szavazórétegét is zavarba hozta. Ágh szerint a Fideszben is hamarosan felismerik, hogy nagy hibát követtek el. 

Perinfalvi Rita teológos Facebook oldalán „Lélekgyilkosnak” nevezi a kormányfőt. A teológus a posztjában a következőképp fogalmazott:

„A Bicskei Gyermekotthonban volt néhány rendkívül bátor fiatal, aki beleállt egy szinte reménytelennek tűnő küzdelembe. Mert hittek abban, hogy egyszer győzhet az igazság és elnyerik méltó büntetésüket azok a férfiak, köztük a gyermekotthon igazgatója – V. János, aki nem mellesleg a rangos gyermekvédelmi kitüntetés, a Bárczy-díj birtokosa – és egy másik tanár, akik őket, legalább tíz érintettet, hosszú éveken keresztül érzelmileg terrorizáltak, sz*exuálisan bántalmaztak és hazugságokra akarták kényszeríteni.”

A Sándor-palota reakciója: 

„Novák Katalin elnöksége alatt pedofiloknak nincs és nem is lesz kegyelem. A pedofíliával szemben nincs mentség. Akit pedofília miatt ítéltek el, eddig sem kapott és ezután sem kap elnöki kegyelmet. Konkrét kegyelmi ügyekben a harminchárom éves hagyományoknak és a jogszabályoknak megfelelően nem tudunk részletes tájékoztatást adni”

– olvasható a Népszava cikkében. 

Mindenki magyarázatot vár

Somogyi Zoltán szociológus, politikai elemző, a Political Capital társalapítója a Népszavának előrebocsátotta: kegyelmet egy köztársaságban az elnök kizárólag alapos magyarázattal adhat. Itt a nyilvánosságnak óriási szerepe van. Ha megteheti, hogy nem kell a döntését megmagyaráznia, az a köztársaság gyengeségét mutatja.

Donáth Anna ellenzéki politikus a következőt írta közösségi oldalán:

„Bénult némaság, teljes hírzárlat, cinikus terelés. A kormányzati propagandagépezet mindent megtesz, hogy eltitkolja Novák Katalin kegyelmét, amivel visszaengedte a társadalomba a pedofil szörnyeteg bűntársát.”

(Kiemelt képünkön: Novák Katalin. Fotó: Novák Katalin Facebook-oldala)