444: otthonosan mozog a felcsúti fideszes körökben K. Endre, akinek kegyelmet adott Novák Katalin

Felcsútra vezetnek a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettesének

2024. február 4., 16:48

Szerző:

A napokban derült ki, hogy Novák Katalin még tavaly kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettesének. Az intézmény igazgatója 2004 és 2016 között legalább tíz kiskorú fiút zaklatott, míg helyettese K. Endrét, kényszerítés miatt ítélték több mint 3 év börtönre, mert a volt igazgatóhelyettes megírt egy hamis vallomást is az egyik gyerek nevében, amit a pedofil igazgató jelenlétében akart aláíratni a gyerekkel.

„Jánossal együtt elég nagy energiákkal próbálták bemosolyogni magukat a térség »kereszténykonzervatív« hatalmi világába, amolyan hivatásos jó emberek szerepkörben” – írta a 444-nek egy, a bicskei viszonyokat jól ismerő forrás a bicskei gyermekotthon volt igazgatójáról és igazgatóhelyetteséről.

Felcsúti fideszes körökig vezetnek K. Endre kapcsolatai, akinek Novák Katalin kegyelmet adott

Az említett gyermekotthon lakói rendszeres vendégek voltak a miniszterelnök falujában akkoriban épülgető Puskás Ferenc Akadémián. A 444.hu felidézi, hogy 2015-ben a gyermekotthonban birkózó edzések is kezdődtek, ebben a NIKÉ Sportegyesület volt a szakmai partner, az ő edzőik látogatták meg az otthont rendszeresen. A cikk szerint Tompos Márton, a Momentum politikusa Facebook bejegyzésében emlékeztet: ezt az egyesületet Orbán Viktor öccse, ifj. Orbán Győző hozta létre 2009-ben. Ő volt az egyesület tiszteletbeli elnöke akkor is, amikor Bicskén szerepet vállaltak. A NIKÉ aztán 2016-ban beolvadt a Honvédbe, ahol szintén Orbán Győző lett a birkózó szakosztály elnöke.

Novák Katalin ezúttal sem indokolta döntését. A kegyelmi döntés azért derült ki, mert az igazgatóhelyettes a kegyelmi kérvénnyel párhuzamosan harmadfokon is megtámadta a börtönbüntetését. A Kúria eljárása még zajlott, amikor meghozták a kegyelmi ítéletet, így ez az áprilisi döntés bekerült a harmadfokú határozat szeptemberi szövegébe. A Kúria egyébként helybenhagyta az első és a másodfokon is kiszabott büntetést, tehát a pedofil igazgató helyettese jogerősen is kényszerítést követett el még úgy is, hogy a kiszabott büntetését nem kell letöltenie, és a kegyelem értelmében büntetett előélete sem lesz.

„Pedofilvédő Novák Katalin” feliratot lógattak a Sándor-palota előtt felállított kordonra

A 24.hu beszámolója szerint a Momentum politikusai és aktivistái elbontották a Karmelita előtti kordonokat és átvitték a köztársasági elnök hivatala elé. A vasárnapi akció itt nem ért véget, mert „Pedofilvédő Novák Katalin” feliratot lógattak a Sándor-palota előtti kordonra. A párt közleményben azt írja, azért tették mindezt, mert Novák Katalin egy pedofil bűncselekményben résztvevőnek adott kegyelmet.

„A pedofília az elképzelhető bűncselekmények legaljasabbika, ami jóvátehetetlen károkat okoz az áldozatok életében. A bicskei gyermekotthon esetében az áldozatok 10 éven át küzdöttek azért, hogy a pedofil igazgató és tettestársai megbűnhődjenek tetteikért” – mondta a Orosz Anna, a Momentum országgyűlési képviselője vasárnap a Sándor-palotánál. Hozzátette, Novák kegyelme nem más, mint az áldozatok arculköpése, és lemondása lenne a minimum ebben a helyzetben. Kifejtette azt is, hogy a Momentum jogászai már vizsgálják, hogyan lehet elérni azt, hogy a mindenkori köztársasági elnöknek indokolnia kelljen: kinek és miért ad kegyelmet.

A Momentum jövő péntekre tüntetést szervez a Sándor-palota elé.

(Kiemelt képünk forrása: a Momentum által közzétett videó képernyőfotója)

Péntek éjszaka már nagyrészt derült vagy gyengén felhős idő várható, de a délkeleti határ közelében még ekkor is előfordulhatnak felhősebb körzetek.

Karsai Dániel levélben fordult Sulyok Tamás köztársasági elnökhöz, melyben azt kérte, az államfő tegyen nyilatkozatot arról, hogy kegyelemben részesíti azokat, akik segítenek a gyógyíthatatlan halálos betegségben szenvedők távozásában.