Novák Katalin 200 gyerekkel szelfizett Gyulán

Legalább 200 diák ácsorgott a hidegben, hogy Novák Katalin sok szelfit tudjon készíteni. 

2024. január 25., 11:54

Szerző:

A Békés vérmegyei protokoll látogatáson részt vett Novák Katalin köztársasági elnök asszony, akit körülbelül kétszáz diák és azok tanárai vártak a Gyulai Vár előtt, ködös, hideg időben. Az eseményen a köztársasági elnök zászlót emelt, majd részt vett a vadászsólyom-bemutatón és mosolyogva szelfizett az őt körülvevő tömegben – számolt be a Népszava.

A lap megkérdezett egy pedagógust, hogy önként jöttek-e az eseményre, amire lesújtóan az a válasz érkezett: „Maga szerint?” 

Amint a lap írja, a Magyar Narancs korábban már beszámolt arról, hogy a szervezők nem akarták a véletlenre bízni, hogy nagy tömeg várja Novák Katalint Gyulán. Görgényi Ernő, a Fidesz polgármestere körlevélben értesítette az iskolákat az államfői látogatásról. Egy helyi iskola hatodikos osztályának osztályfőnöke a zárt Facebook-csoportban így tájékoztatta a szülőket, hogy miként vesznek részt a diákok az eseményen: „Görgényi Ernő meghívását tolmácsolva hívják és várják a tanulókat és kísérőiket egyedi és ünnepélyes eseményre”. 

Miután a Magyar Narancs cikke megjelent, a fideszes Gyulai Hírlap hat iskolaigazgató aláírásával közzétett nyilatkozatot, mely szerint a Gyulai polgármester meghívta a város valamennyi oktatási intézményét egy ünnepélyes zászlófelvonásra és őrségváltásra Novák Katalin látogatása alkalmából. Az intézmények a saját pedagógiai programjuknak megfelelően éltek a lehetőséggel, de semmilyen kötelezettséget nem állítottak azok elé.

Statisztáltak a gyerekek

Fél 9-re volt meghirdetve Novák Katalin látogatása. Az első diákcsapatok már 8 óra körül megjelentek, és negyed kilencre már kisebb tömeg gyűlt össze az eseményen. A Népszava sok diákot megszólított, akiktől hasonló választ kaptak, mint a pedagógustól: az iskola előírta, hogy kötelező a részvétel – olvasható a lapban. 

Végül sikerült találni egy diákot, aki, mint kiderült: magától jött. „Az iskolát meghívták, hogy részt vehessünk az ünnepségen, mi pedig éltünk a lehetőséggel”. 

A legtöbb gyerek 20-30 percet várakozott a hidegben, amíg Novák Katalin kis késéssel, a városvezetők és a helyi média kíséretében megérkezett a térre. A vár előtt rövid őrségváltási ceremónia után felhúzták a magyar zászlót, majd a gyerekek megcsodálhatták, ahogy Novák Katalin hosszan beszélgetett a vár bejárata előtt felállított standon néhány madarával kitelepült solymásszal, majd ő maga is röptette az egyik madarat.

Novák Katalin látogatása során egyéb programokon is részt vett

Többek között megnézte a Gyulai Várszínház előadását, Békés vármegyében is felhívta a figyelmet a sport fontosságára, ő maga is edzett. Erkel Ferenc  gyulai szülőházban itisztelgett a zeneszerző nagysága előtt, „A három magas nő” darabot Edward Albeetől Miklósa Erika társaságában nézte végig. 

 

(Kiemelt képünk: Novák Katalin köztársasági elnök asszony a Gyulai Vár előtt szelfizik diákokkal és az őket kísérő tanárokkal. Fotó: Novák Katalin hivatalos Facebook oldala)

Tegnap 12:37

Karsai Dániel már minden pillanatban segítségre szorul, mozgásképtelen, már enni és inni sem tud. A volt alkotmányjogász mindent elrendezett maga körül, már csak arra koncentrál, hogy minél értelmesebben töltse el a hátralévő idejét.