Schadl szerint „ne b.ssza már meg a jó ég, hogy a Kúria elnöke egy Telex-cikkre reagáljon”

Nevetségesnek tartotta Schadl György a Kúria elnökének Telex cikkére kiadott közleményét 2021-ben egy lehallgatott telefonbeszélgetésben, amelyet Senyei György OBH-elnökkel folytatott. A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke szerint már csak azért sem lett volna szabad reagálni a hírre, mert amit leírtak, az abszolút úgy van. Az emlegetett cikk arról szólt, hogy Áder János minden szakmai gyakorlat híján nevezte ki Hajas Barnabás jogászt bírává.

2023. február 3., 11:34

Szerző:

A Telex 2021 június 1-jén, az előző esti Magyar Közlöny alapján megírta, hogy a köztársasági elnök bíróvá nevezte ki Hajas Barnabás jogászt, és nem is akárhol kezdhette meg pályafutását: a Kúrián Varga András kúriai elnöktől kapott fontos pozíciót. A kinevezés nagy felháborodást váltott ki a jogászvilágban, hiszen a hosszú évek és évtizedek óra a bírói ranglétra megmászásán dolgozó bírák gyomra nem tudta bevenni, hogy valaki szakmai gyakorlat nélkül azonnal a Kúrián kössön ki.

A Kúria elnöke, Varga Zs. András közleményt adott ki, amelyben a bírák elleni újabb támadásnak minősítette a Telex cikkét. Azt írta: „A bírák és bíróságok megsértése a bírói függetlenség elleni támadás, ezért nem tartozik a véleménynyilvánítás szabadságának alkotmányosan védett körébe. Akkor sem, ha tendenciózusan összegyűjtött és csoportosított, valótlanságokkal kevert részigazságok próbálják a hitelesség látszatát kelteni.” Ezután a sérelmet visszautasította, igaz, a kinevezésről később az Országos Bírósági Tanács is megállapította, hogy törvénytelen volt.

Az eset másnapján egy Senyei György egy teljesen másik ügyben hívta fel Schadl Györgyöt. A beszélgetés első fele, amely korábban nyilvánosságra került, egy mindkét fél számára érthetetlen bírósági állásfoglalásról szól, ezt a 444 tavaly már feldolgozta. A beszélgetés második fele most jutott a Telex birtokába, ebben Schadl és Senyei meglehetősen bennfentes stílusban többszörösen körberöhögik a Kúria elnökét és annak fent idézett nyilatkozatát. 

A témához kapcsolódó beszélgetésrészleteket a Telex idézi:

Senyei: Megjelenik egy cikk. Hát bazdmeg!
Schadl: Ki nem szarja le?
S.: Megjelenik egy cikk, aminek a kétharmada tulajdonképpen igaz. Hát a Barnusnak van bírói gyakorlata?
Sch.: Nincs.
S.: Nincs. A Patyinak van? Nincs. És hogyha ezt valaki leírja, az nem a bíróság megsértése.
[…]
Sch.: Ahelyett, hogy egy kurva szót nem szólt volna.
S.: Mi a faszomnak? Megjelenik egy cikk, leírják, hát bazdmeg, leírják.
Sch.: Amúgy magunk közt: ki nem szarja le?
[…]
S.: Most egy Telex-cikknek miért kell a Kúria elnökének odabaszni?
Sch.: Egyébként már eleve. Fölemeled a magad szintjére ezeket a dolgokat.
S.: Erről van szó. Két-három levelet kell írni, mert valamikor kell írni, de ez nem volt szerencsés. És mi a faszom az, hogy követelem? Az újságtól követelem, hogy ne írjon híreket?
Sch.: Azért mondom, hogy ráadásul nem is volt igaz, vagy valós, amiket így leírogatott a…
S.: Hogy megsértette a bírókat. Tényleg megsértette. Mivel, azzal, hogy azt mondták, kevés?
Sch.: Nem mondott semmi olyat, amivel egyébként megsértette volna.
[…]
S.: Én ezt nem írtam volna meg, mert sokszor a kevesebb a több.
Sch.: Ez így van.
S.: Illetőleg, ha lépten-nyomon minden basztatásra meg baszomtatásra csinálunk egy közleményt, és visszautasítjuk, akkor az utána semmit nem fog érni.
Sch.: A bíróságnak az szerintem nem szerencsés hagyni, hogy a bulvármédia a maga szintjére lehúzza.
S.: Most a Telexszel elkezdtek veszekedni!
Sch.: Szaros Telex-cikkre ne bassza már meg – már bocsánat – a jó ég, hogy a Kúria elnöke reagáljon.
S.: Visszautasítja. Egy újabb támadást bazdmeg.
[…]
Sch.: Ráadásul semmit nem tudsz csinálni, nem tudsz sajtó-helyreigazítási pert se indítani, mert amit leírtak, az abszolút úgy van.”
 

Amikor a beszélgetés első részét a 444 feldolgozta, Senyei Györgyöt is megkeresték, aki azt mondta: „Dr. Schadl Györggyel, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökével 2021. évben néhány alkalommal beszéltem telefonon. E beszélgetéseknek sem jogellenes célja, sem jogellenes tartalma nem volt.” A beszélgetés második része kapcsán a Telex megkereste az OBH-t, akik azt mondták: a nyilatkoztatot fenntartják, Schadl büntetőperében pedig Senyei Györgyöt nem hallgatták ki tanúként.

(Kiemelt képünk: Schadl György. Forrás: RTL Klub)