„F.sza” kis luxusapartmant vett Schadl Spanyolországban, ám nem arra az ingatlanra költött legtöbbet

Schadl György és felesége 2016 és 2021 között 775 millió forint értékben vásárolt ingatlanokat Magyarországon, és egyet Spanyolországban is. A spanyolországi 70 milliós tengerparti luxusapartman Schadl még egy barátjának is eldicsekedett, és meg is hívta őt egy hétvégi kiruccanásra.

2023. február 2., 12:38

Szerző:

A végrehajtói kar elnöke, Schadl György és felesége 2016 és 2021 között 775 millió forintért húsz ingatlan tulajdonosa lett, többek között egy spanyolországi apartmané is – írja a Blikk. A nyomozati anyagok szerint a La Mangában, tengerparton álló ingatlanért 35 millió forintot fizettek, ám egy hangfelvételen Schadl 70 milliót emleget, mikor egyik haverjával beszélget. 

R.: „Milyen volt Spanyolország, doktor úr?”

Schadl: „Szupi, minden szupi, kérlek.”

R.: „Milyen a ház vagy a lakás?”

Schadl: „Az szerintem fasza.”

R.: „Hadd kérdezem már meg, hogy ott, az V. kerben, meg itt a nagyon menő dolgok… meg a XIII. ugyanabban az értékben milyen lakást kapnál? Gondolom a kilátás sem ilyen, ugye?”

Schadl: „Igen, félmillió euróért olyan tengerparti villa van, hogy beszarsz.”

R.: „Arra már te is azt mondod, hogy ellaknál, nemhogy H. ellakna ott?”

Schadl: „Abban igen, félmilliósban ellakna… A miénk vízparti, előtte három medence, két darab jakuzzi, maga a tenger, teniszpálya tartozik hozzá, mélygarázs van, normál körülmények, három szoba, egy fürdő, egy terasz… Kétszázezer euró, hetvenmillió forint… Én mondom, szívesen lennék nyugdíjas La Mangán. Nekem nagyon tetszett.”

– idézi a beszélgetést a Blikk.

Érdekes módon egyébként nem a spanyolországi villáért fizetett a legtöbbet Schadl, hanem a 90,5 milliós balatoni nyaralóért, amire alsó hangon további 120 milliót kellett rákölteni, hogy a végrehajtói kar elnöke és felesége „normál körülmények” között tölthesse ott idejét. A Blikk kiemeli még a 2019-es, nagy tételben beszerzett, önkormányzat által meghirdetett budapesti lakásokat is. Ekkor hét lakás került fel Schadl és párja portfóliójára az Izabella, Király, Nefelejcs, Garai és Dohány utcáról, illetve kettő a Vörösmarty utcáról, összesen mintegy 207,7 millió forint értékben.

A megszerzett lakásokat a nyomozás során zár alá vették. 

A Központi Nyomozó Főügyészség korrupciós és vagyon elleni bűncselekmények, valamint pénzmosás miatt nyújtott be vádiratot Schadl és 21 társa – köztük Völner – ellen. A vádirat szerint a végrehajtói kar elnöke jogtalan előnyként  2021 júliusáig összesen legalább 83 millió forintot adott a politikusnak, hogy az államtitkári és miniszterhelyettesi pozíciójából eredő befolyását felhasználja az elnök érdekeiért. Az ügyészség Schadlra 10 év, míg Völnerre 8 év börtönbüntetést kért, továbbá 200, illetve 25 millió forint megfizetését indítványozza.

(Kiemelt képünk: Schadl György - kisiparos, éjszakai vállalkozó - Fotó: Miskolci Egyetem)

20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

18:22

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

16:30

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.