Schadl György állítja: csak kölcsönöket kapott vissza, Völner Pálnak pedig csak piákat adott

Schadl György, a végrehajtói kar letartóztatásban lévő elnöke az ügyészségnek tett vallomásában tagadta, hogy korrupciós kapcsolatot alakított ki Völner Pál volt igazságügyi államtitkárral, legfeljebb szeszesitalokat adott neki „hétköznapi figyelmességként.” Többek között azzal védekezett, hogy korábban adott kölcsönöket kapott vissza, amikor különböző összegeket kapott a végrehajtóktól.

2023. január 30., 11:47

Szerző:

Az RTL által megismert kihallgatási papírok alapján Schadl György rendre tagadott mindent, és Völner Pált is ártatlannak vallotta. „Döbbenten olvastam az itt leírtakat” – fogalmazott kihallgatásán az elé tett állításokról. Az ügyészség Schadlt 2021 november 5-i őrizetbe vétele után is többször megkérdezte álláspontjáról – az utolsó jegyzőkönyvet, ami kiszivárgott, 2022. nyarán rögzítették. Letartóztatása után néhány héttel Schadl azzal védekezett, hogy az egyik megnevezett végrehajtóval csak annak kinevezése után találkozott először, azelőtt nem is ismerte. Egy másik kihallgatás során arról beszélt, hogy nem is ő döntött a kinevezésekről – ugyan részt vehetett volna a meghallgatásokon, de egy esetet leszámítva ezeken nem volt jelen. Szerinte „Völner Pálnak, mint miniszteri biztosnak beleszólása volt az MBVK ügyeibe, de a kinevezéseknél a döntést nem ő hozta meg.” 

Schadl: nem volt személyes kérés a kinevezésekkel kapcsolatban, de olyan volt, hogy kérték a közreműködését

Schadl György azt is állította, hogy soha nem volt személyes kérése a kinevezésekkel kapcsolatban, és nem próbálta meg befolyásolni, hogy mely pályázatok kerüljenek be a minisztériumhoz felterjesztett öt közé. A felügyeleti főosztályvezető és helyettese azonban azt vallották, hogy az államtitkár kérésének megfelelő listát továbbítottak a kinevezésért felelős másik államtitkárnak. Tették mindezt azért, mert Völner Pált a felettesüknek tartották. Kérdésre aztán Schadl elismerte, hogy volt olyan, hogy kérték a közreműködését, de azt mondta, nem szeretne erről részletesen beszámolni – egy későbbi ponton hozzátette: „határozottan elmondtam, hogy a kinevezésbe én nem tudok beleszólni, mert a meghallgatáson nem az elnökség viszi a prímet.”

A vádiratban az ügyészség szerint Schadl György összesen több, mint 920 millió forintot vett át különböző személyektől. Arra a kérdésre, hogy kapott-e a vádiratban szereplő végrehajtóktól készpénzt, Schadl ennyit mondott: „ha valakinek én adtam kölcsönt, azt visszakaptam.”

Azt is tagadta, hogy bármilyen formában pénzt adott volna Völner Pálnak. Ugyanakkor elismerte, hogy járt a politikusnál, Nyergesújfalun. A lehallgatási jegyzőkönyvek alapján aznap Schadl György arra kérte a sofőrjét, hogy vigyen neki egy „hármast”, mert el kell mennie a „szokásos barátunkhoz,” és hozzátette: tegyen mellé valami „viszonylag normális piát” is – természetesen ezek is csak szokásos hétköznapi mértékű figyelmességek voltak. A vallomásban arra nem tértek ki, hogy a megfigyeléseken rögzített fényképek alapján az Igazságügyi Minisztérium előtt is átadott egy csomagot Völner Pálnak.

Az ügyészség által megfogalmazott egyik vádpont szerint Schadl, mint a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke, több emberrel is megállapodást kötött arról, hogy elintézi nekik a végrehajtói kinevezésüket Völner Pál segítségével. Ezért cserébe a végrehajtói iroda későbbi osztalékának teljes egészét vagy egy részét kérte. A Központi Nyomozó Főügyészség azóta korrupciós és vagyon elleni bűncselekmények, valamint pénzmosás miatt nyújtott be vádiratot. 

(Kiemelt képünk: Schadl György - kisiparos, éjszakai vállalkozó - Fotó: Miskolci Egyetem)

 

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.