Megsemmisítették Schadl páncélszekrényében talált kompromittáló felvételeket

Megsemmisítette az ügyészség Schadl-házkutatáskor lefoglalt bűnjelek egy részét. 

2023. január 24., 14:17

Szerző:

Az ügyészség megállapította, hogy nincs köze a Schadl-Völner-ügyhöz azoknak a felvételeknek, amelyeket a végrehajtói kar elnökénél tartott házkutatáskor találtak még 2021. novemberében, ezért megsemmisítették azokat – számolt be róla az RTL.

Az ügyészségi jegyzőkönyvek szerint két fényképet, kinyomtatott számítógépes üzenetváltásokat, valamint két DVD-t találtak a páncélszekrényben. A fotókon három meztelen ember volt látható, akik közül ketten szexuális aktusban vettek részt. A hivatalos leírás szerint „egy férfi egy nővel szexuális aktust folytat egy ágyon, egy tükrös-tolóajtós szekrény mellett. Ezt az aktust egy másik személy fényképezi, ő is látszik a felvételen. Mindannyian meztelenek.”

A két DVD közül az egyikre egy közszereplő vezetéknevét írták. Az ügyészség akkor úgy fogalmazott, „a lefoglalt boríték egy közéleti személyre nézve kompromittáló adatokat és feltehetően kompromittáló videófelvételt is tartalmaz”. Schadl György a rendőröknek azt vallotta, nem tudja, mi van a DVD-ken, ahogyan azt sem, hogyan kerültek azok a páncélszekrénybe.

A házkutatáskor lefoglalt bűnjelek (jegyzetek, pénz, műszaki eszközök, adathordozók) egy részét – amelyek az ügy szempontjából nem relevánsak – visszaadták.  Az RTL által megismert nyomozati iratok alapján ezúttal azonban az ügyészség végül nem tartotta indokoltnak, hogy kivizsgálja, történt-e valamilyen bűncselekmény a felvételekkel kapcsolatban, pedig korábban a letratóztatás kapcsán megemlítették ezeket a DVD-ket.

A felvételekről a következőket írta az ügyészség május 19-én: „A lefoglalt bűnjelekről megállapításra került, hogy azok az eljáráshoz nem kapcsolódnak, az eljárásban vizsgált bűncselekmények tekintetében bizonyító erővel nem bírnak, tárgyi bizonyító eszköznek nem minősülnek. Mindezek alapján, mivel a lefoglalásra az eljárás érdekében már nincsen szükség, ezért azok lefoglalását megszüntetem.”

Az ügyészség indoklásában felidézte, hogy Schadl György nem tudta, hogyan került a páncélszekrénybe a felvétel. „Tekintettel arra, hogy az eljárás során arra más sem jelentett be igényt, ezért – mivel azok értéktelenek – a lefoglalt tárgyak megsemmisítéséről kellett rendelkeznem”.

A megsemmisítésről külön jegyzőkönyv készült, ennek alapján a bűnjeleket és az egyetlen másolatukat is megsemmisítették: a fényképeket iratmegsemmisítővel, a DVD-ket „fizikai alaktalanítással”.

(KIemelt képünk forrása: RTL Klub)

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.