„Öt kilóért” vett engedélyt a nyaralójához Schadl

Lassan haladt a felújítása a Schadl György által vásárolt nyaralónak, a gazdasági helyzet miatt drágult minden, ráadásul az épület használatba vételi engedélyét sem akarták kiadni túlépítés miatt. Schadl úgy vélte, hogy egy kis pénzzel mindent meg lehet oldani. Öt kiló lett, maradhatott.

2023. január 26., 11:58

Szerző:

Kifogásolja az általa vásárolt nyaraló felújítási költségeinek emelkedését Schadl György, a végrehajtói kar elnöke a Blikk által közzétett, lehallgatott telefonbeszélgetésekben. Schadl azt mondja a beszélgetés során, hogy már 89 milliónál járnak, és eredetileg 80-100 millióról volt szó, ám a kivitelező határozottan állítja, hogy 120 milliót mondott az elejétől kezdve. De nem ez az egyetlen probléma: P.B. jelezte, túlépítés miatt nem engedhetik használatba venni az épületet.

X.: „Küldtem egy e-mailt. P. azt válaszolta, hogy nem engedi a bővítést, még a kerti tárolót sem, mert túlépítésnek számít szerinte.”

Schadl György ezt követően a kivitelezővel, L.-lel is átbeszéli a dolgokat.

L.: „Az a baja, hogy a teraszt gyakorlatilag a ház tartja. Nem négy lábon áll, hanem kettőn… Ez nem önálló pergola, hanem egy terasztető. Ez az épülethez tartozik. Nekünk építményt kell csinálni.”

Schadl.: „Kijönnek, négy lábon lévő valami kis sz.r fogja tartani a teraszt. Az kerüljön fel a térképre. Aztán hogy azt később beépítem vagy nem, az az én dolgom.”

– idézi a telefonhívást a Blikk.

Öt kiló egy engedélyért

Schadl állítólag mindent hajlandó volt bevetni azért, hogy P. B. hozzáállása megváltozzon. Mikor P. B. először tervezett az építkezésre látogatni, Schadl azt beszélte meg a barátjával, hogy mennyi pénzt vigyen magával a találkozóra, amit valószínűleg egy drágább étteremben igyekeztek lezárni. Végül kiegyeztek „öt kilóban.” P. B. azonban végül egy másik időpontban ment ki az építkezésre. Schadl ekkor telefonon arra utasította a kivitelezőt, hogy azonnal menjen ki az építkezésre és ajánlja fel ezt az öt kilót P. B.-nek:

„...azonnal 5 kilót ajánljál fel azzal, hogy ezt szeretnénk, és ebbe az irányba terelgesd, jó?… Mindenképpen rászánnánk erre ötszázezer-egymillió forintot.” 

Meg is lett a használatba vételi engedély. Később azonban, a lehallgatások napján P. B.-t kirúgták a munkahelyéről, és vádlott lett a büntetőeljárásban. Ő maga az ötödik nyilvánosságra került telefonbeszélgetésben azt mondta, hogy osztályvezetői utasítást kapott arra, hogy kiadja az engedélyt, saját magára pedig áldozatként tekint. „Az a furcsa, hogy teljes egészében az ügyintéző viszi el a balhét, és azért egy osztályvezetőnek – én úgy gondolom – valamilyen szinten felelősséget kellene vállalnia… Mégis csak az ő aláírásával megy ki minden” – mondta. 

A Központi Nyomozó Főügyészség korrupciós és vagyon elleni bűncselekmények, valamint pénzmosás miatt nyújtott be vádiratot Schadl György és 21 társa – köztük Völner Pál – ellen. A vádirat szerint Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke 2018 májusát megelőzően korrupciós kapcsolatot alakított ki Völner Pállal, az Igazságügyi Minisztérium akkori parlamenti államtitkárával. Az ügyészség Schadlra 10 év, míg Völnerre 8 év börtönbüntetést kért, továbbá 200, illetve 25 millió forint megfizetését indítványozza.

(Kiemelt képünk: Schadl György. Fotó: Miskolci Egyetem)