A fél minisztérium tudott a Völner-Schadl-ügyről

Az igazságügyi tárca különböző szinteken dolgozó munkatársainak a Völner–Schadl-ügyben tett, részletes tanúvallomásaiból kiderült, mit láttak a végrehajtói pályázatok megbundázásából és milyen megalázóan kezelték őket ezekben az eljárásokban. Felbukkan néhány fideszes képviselő neve is egy-egy jelölt „támogatójaként”. A vallomásokat a Telex dolgozta fel. 

2023. február 1., 14:51

Szerző:

A Telex birtokába jutott néhány tanúvallomás a Völner–Schadl-ügyben. Az igazságügyi tárca különböző szinteken dolgozó munkatársai mesélik el részletesen, mit láttak a végrehajtói pályázatok megbundázásából, hogyan kezelték őket ezekben az eljárásokban.

A végrehajtói pályázatok elbírásálásban vett részt az Igazságügyi Minisztérium egyik munkatársa, akinek vallomása szerint Schadl György maga is részt vett a pályázatok elbírálásában, sőt bele is szólt azokba. Az egyik ponthúzó tanácskozáson Schadl György és Völner Pál folyamatosan egyeztettek, hogy kiket kell győztesnek kihozni. „Schadl egyszer csak felállt, kiment, majd amikor visszajött, mondta, hogy Völner úrtól jött. Ekkor a kezében lévő cetlin lévő névvel kapcsolatosan adott esetben megkérdezte, hogy hogy is van az adott hely listája, és ha ott nem az jött ki eredménynek, hogy a cetlin levő név nyerjen, akkor elkezdődött a számolgatás, hogy miként lehet megváltoztatni a pontokat úgy, hogy ezt a személyt hozzák ki nyertesnek” – idézi a vallomást a Telex. A munkatárs szerint a nélküle megítélt pontok pont fordítottjai voltak az általa jegyzetelteknek.

Volt olyan pályázó, aki egyetlen kérdésre sem tudott válaszolni, majd miután távozott, a végrehajtói kamara egyik delegáltja megjegyezte, hogy „nem is volt olyan rossz”.

A minisztériumi dolgozót a meghallgatások és ponthúzások után hívatta a főosztályvezetője, majd felmutatott neki egy mobiltelefont, aminek a képernyőjén kézírással városnevek és személynevek voltak, és közölte vele, hogy őket kell megjelölnie a felterjesztésben mint a minisztérium kinevezési javaslata, de nem akarja átküldeni neki, hanem ő is fotózza le a saját telefonjával a képernyőt. Ugyanez a tanú azt is állítja, hogy voltak olyan emberek, akikről a meghallgatásokon és a minisztériumi megbeszélésen is kijelentették, hogy akárhányszor pályázhat, soha nem fog nyerni, mert nem baráti ember köreihez tartozik. A 2020. őszi pályázaton újabb szintre lépett a dolog:

ekkor már Völner Pál írta meg a miniszternek, saját fejléces papíron, hogy kit javasol nyertesnek.

Ilyen előtte nem fordult elő a tanú szerint.

„A főosztályvezetőn keresztül megüzenték, kire kell figyelni, jelezték, hogy ő biztosan szimpatikus lesz” – áll egy másik tanú vallomásában. Egy harmadik úgy fogalmazott: „nem a minisztérium képviselője a legfontosabb személy ebben a bizottságban, finoman szólva, tehát nem rajtunk fog múlni a dolog”.

Volt olyan meghallgatás, amely után 

Schadl letette az asztalra a telefonját, a képernyőn egy kézzel írt irat látszott, és mosolyogva közölte, hogy „gyerekek, mutatom, mi lesz”.

A minisztériumi munkatársat ezután behívták Vízkeletyhez, ott ült Völner is, aki átadott egy kézzel írt listát, hogy őket kell felterjeszteni. Több tanú is említette, hogy a pályázatoknál láttak listákat a „támogatott” emberekről, és egyes nevek mellett monogramok és nevek voltak, hogy kik támogatják őket „magasabb szintről”.

Több tanú is azt állította, a V. P. monogram Völnert jelöli, de a tanúvallomások szerint felbukkan a támogató nevek között Gelencsér Attila, Szatmáry Kristóf, Cseresnyés Péter vagy Csizi Péter országgyűlési képviselők neve is.

Voltak olyan monogramok is, amiket a minisztérium középső szintjén lévő munkatársak sem tudtak dekódolni, és nincs hozzájuk megfejtés az általunk megismert iratokban: Ko. Zs., M. L., L. T., R. T., B. T.

A minisztériumban a vallomások szerint többen tudtak a rendszer működéséről.

„Az államtitkárságon nem nagyon lehetett olyan kolléga, aki akár csak pletyka szinten nem tudott a dologról. Abban is szinte biztos vagyok, hogy a főosztályvezető feletti vezetői szintek is tisztában voltak mindennel”

– áll az egyik dokumentumban.

(Kiemelt képünk: Eötvös Károly Közpolitikai Intézet Hivatalos Facebook-oldala)