Pokoli hőség, pokoli viharokkal

Pénteken időjárási szempontból is kettészakad az ország. A Dunántúlon heves viharokra, jégesőre kell számítani, az ország déli és középső tájain pedig 40 fokos hőség várható. 

2022. augusztus 19., 10:03

Szerző:

Pénteken egy hidegfront közelíti meg térségünket, amelynek előoldalán a délután folyamán - jelentős bizonytalanság mellett - szórványosan már megjelenhetnek heves zivatarcellák, főként a Dunántúlon, olvasható az Országos Meteorológia Szolgálat honlapján. A heves viharok környezetében szélrohamok, illetve jégeső és felhőszakadás is várható. 

Mi várható az ország keleti felén? 

Este a hidegfront érkeztével a zivatarok, viharok várhatóan rendszerbe szerveződnek, így a fent említett kísérőjelenségek a Dunántúlon és az ország középső sávjában már kiterjedtebben is előfordulhatnak, írja a met.hu. Az éjszaka folyamán várhatóan egyre inkább a felhőszakadás, 35 mm-t meghaladó csapadék válhat a legfőbb veszélyforrássá, de lokálisan továbbra is előfordulhat viharos kifutószél és jégeső.

A pénteki heves zivatarok számosságát, térbeli előfordulását tekintve még jelentős a bizonytalanság, az időjárási helyzet függvényében a piros riasztási fokozat kiadása sem zárható ki.

 

Még egy darabig velünk marad a kánikula

Pénteken nyugat felől ugyan mérséklődni kezd a hőség, de még továbbra is nagy területen fordulhat elő 27, míg az Alföld délkeleti területein 29 fok körüli napi átlaghőmérséklet.A hidegfront érkeztéig 40 fok körüli maximumokra kell számítanunk. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Varga György/MTI)

 

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.