Az Alföldön még marad a kánikula

Az Országos Meteorilógia Szolgálat időjárás-jelentése. 

2022. augusztus 5., 17:28

Szerző:

A Brit-szigetek fölé egyre inkább anticiklon nyúlik be az Atlanti-óceán felől. Ennek megfelelően ott alapvetően nyugodt az idő, a hőmérséklet viszont nagy területen 20 fok alatt alakul. Európa déli részén is anticiklon található, melynek hatására jobbára eseménytelen, napos az időjárás.

A hőmérséklet általában 35 fok felett tetőzik, de a spanyolországi Xátiva-ban 41 fokot is mértek. 

A Kelet-európai-síkság felett is egy magasnyomású képződmény helyezkedik el, keleti, délkeleti széllel meleg levegő áramlik a térségbe. A Skandináv-félszigettől a Vizcayai-öbölig egy hosszan elnyúló, hullámzó front hatására felhős, csapadékos az idő, lokálisan nagy csapadékösszegekről is érkezett jelentés. 

A Kárpát-medence jelenleg még ennek a frontnak az előoldalán helyezkedik el, szombaton a front hullámot vet felettünk, így az Alföldön még kánikula várható és csapadék is csak kevés helyen várható.

Pénteken délután és éjszaka is derült, száraz idő várható, ugyanakkor az éjszaka második felében az északnyugati határ mentén már lehetnek felhős területek.

Szombaton sok napsütés várható, emellett pedig intenzív gomolyfelhő-képződésre számíthatunk.

Az északnyugati megyékben átmenetileg lehetnek felhősebb területek. Szombaton az Északi-középhegységben helyenként kialakulhat zápor, zivatar, illetve a nyugati határ menetén lehet egy-egy zápor. 

Pénteken az Észak-Dunántúlon élénkülhet meg a délies szél, másutt mérsékelt marad a légmozgás. Az éjszaka második felében az északnyugatira forduló szelet Sopron térségében kísérhetik erős lökések. Szombaton a Dunántúlon az északnyugati, míg a Dunától keletre az északkeleti szél megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. 

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 15 és 21 fok között valószínű, de a hidegre érzékeny részeken ennél hűvösebb, az északnyugati határ mentén enyhébb lesz a hajnal. 

A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton általában 33 és 39 fok között alakul, de az északnyugati megyékben ennél több fokkal hűvösebb is lehet az idő.

(Kiemelt képünk illusztráció: Enyhén felhős az ég az Őrségi Nemzeti Park felett, 2021. július 3-án. Fotó: Dimény András / 168.hu)

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.