Kánikula után özönvíz – ismét augusztus 20-án csaphat le a vihar

Csütörtökön és pénteken még tombol a kánikula, de augusztus 20-án megérkezik a vihar széllel, esővel, zivatarral.

2022. augusztus 18., 10:47

Szerző:

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint nyugaton már péntek délelőtt megérkezik a hullámzó hidegfront, ami a kiadós eső mellett zivatarokat és viharos szelet is magával hoz. Az előrejelzés szerint szombaton, augusztus 20-án vihar is lehet.

Kánikula után vihar

Az OMSZ jelentése szerint csütörtökön többnyire derült lesz az ég, kevés fátyol- és gomolyfelhő zavarja a napsütést. Csapadék nem valószínű, a Dunántúlon megélénkül, néhol meg is erősödik a déli, délnyugati szél, másutt többnyire mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 33, 39 fok között valószínű, késő estére 21 és 30 fokra hűl le a levegő.

Pénteken általában több órára kisüt a nap. A Tiszántúlon főleg fátyolfelhők lehetnek. Nyugaton kora délelőttől, a középső országrészben főként a déli óráktól a gomolyfelhőzet is erősebben megnövekszik, nyugat felől nagyobb felhőtömbök sodródnak fölénk. A Tiszántúlon estig kevés helyen valószínű csapadék. Másutt nyugat felől egyre több helyen kialakulnak záporok, zivatarok, köztük heves is lehet, felhőszakadással, jégesővel. A délkeleti, majd a sokfelé északnyugatira forduló szelet erős, zivatarban viharos lökések kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 33 és 40, nyugaton helyenként 29 és 32 fok között valószínű.

Szombat: eső, zivatar, szél, vihar

Az OMSZ előrejelzése szerint több-kevesebb napsütés mellett fátyolfelhőzetre és sokfelé erőteljes gomolyfelhő-képződésre is számítani lehet. Több helyen előfordul záporeső, zivatar. Nagy területen megerősödik az északnyugati szél, zivatarban viharos széllökések is várhatók.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15, 22, a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 24, 30 fok között alakul, de északkeleten, keleten helyenként 31, 35 fok is lehet.

Vasárnap: vihar után eső és szél

A nyugati megyékben változóan, másutt inkább erősen felhős idő lesz a jellemző. Nyugaton csak néhol, máshol többfelé valószínű eső, zápor, zivatar. Az északi, északnyugati szél sokfelé megerősödik, a Dunántúlon, illetve zivatarok környékén  viharos lökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13, 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet a napos tájakon 25, 30, a felhős, csapadékos részeken 20, 24 fok között alakul.

Ahogyan arról szerdán beszámoltunk, az Orászos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) közleménye szerint a hétvégi esőzéstől mésékelten javulhat az aszályhelyzet. 

A hétvégére jelzett csapadék „stabilizálhatja a vízrendszereket” – írták. A Duna külföldi vízgyűjtőin jellemzően 10-63 milliméter közötti eső valószínű, a csapadék zöme péntektől vasárnapig hullik majd. A Tisza vízgyűjtő területén is csapadékot várnak a szakemberek, elsősorban a szlovákiai és a magyarországi részeken, ahol akár 50-74 milliméternyi csapadék is hullhat szombat és kedd között.

Hozzátették: a következő 6 napban főleg a középső és keleti országrészben, területi átlagban jelentős mennyiségű csapadék érkezhet.

(Kiemelt kép: Zivatarfelhő a Balaton felett a vonyarcvashegyi Szent Mihály-kápolna felől fényképezve 2021. május 18-án. MTI/Varga György)

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.