Tüttő Kata a ChatGPT-t kérdezte meg, milyen törvényt javasoljon az MSZP

Tüttő meglepő választ kapott, amit az MSZP 2023-as évadnyitóján meg is osztott a közönséggel.

2023. február 3., 14:19

Szerző:

Tüttő Kata, Budapest főpolgármester-helyettese is felszólalt a Magyar Szocialista Párt pénteki, évadnyitó rendezvényén. Tüttő arról beszélt, az önkormányzat az a tartalék, ahonnan építkezni lehet, és ahonnan vissza kellene építeni Magyarországot.

Bár a várakozás szerint Tüttő Kata itt jelentette volna be, hogy ő lesz az MSZP EP-lisavezetője, – a kormánypárti Mandiner is erről írt csütörtökön, majd pedig Ujhelyi István a párt volt tagja és EP-képviselője is erre utalgatott – a február 3-i eseményen ez végül nem történt meg, helyette Tüttő csak úgy fogalmazott, nem felejtette el az MSZP-t, és „ez marad a legfontosabb politikai közösség” számára.

„A kérdés, hogy amikor Európa dönt, a gazdasági érdekek, vagy a társadalmi igazságosság és a szolidaritás mozgassa-e iránytűjét.” – jelentette ki. Hangsúlyozta, Bécset, a világ legélhetőbb városát évtizedek óta szociáldemokraták vezetik, az élhetőség oka a megfizethető lakhatás és közszolgáltatások. Ezért Tüttő szerint Bécsből és Angyalföldről – Tóth József polgármester kerületéről – kell példát venni.

Felemlegette, Karácsony Gergely főpolgármester sikeres előválasztási és választási kampánya a tisztségért ugyancsak a baloldali politika eredménye.

Majd kisebb meglepetésre mindehhez hozzátette: „Én is megkérdeztem korunk találmányán, a ChatGPT-n, mi lenne az az egyetlen törvényjavaslat, amit Magyarországon benyújtana. A válasz meglepő volt, ez ugyanis az alapjövedelem.” Tüttő ezek után méltatta az általános alapjövedelem ötletét, az őt követő Hiller István azonban kisebb derültségre ehhez hozzáfűzte, ő maga „sohasem bízott a mesterséges intelligenciában.”

Komjáthi Imre: Fizessenek a gazdagok!

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke és egyéni országgyűlési képviselője a bemutatás előtt hangsúlyozta, „valódi, baloldali szociáldemokrata jelöltekre és miniszterelnök-jelöltekre van szükség a fasiszta úton lépkedő kormány megállítására”. Ezenkívül kihangsúlyozta, egyes ellenzéki pártok szerint nem időszerű a közös listáról való tárgyalás. A Demokratikus Koalícióra utalva megjegyezte, elfogadhatatlan, hogy a kormányzat súlyos támadásai idején egyesek így gondolkoznak. Hozzátette, a jászberényi koordináció azt mutatja, az MSZP által választott út a helyes, a DK helyi szavazói is rájuk szavaztak, mert „bölcsebbek voltak, mint a saját pártvezetőik.”

Felhívott minden ellenzéki pártot az országban, kezdjenek tárgyalásba egymással és a civilekkel, hogy a 2024-es önkormányzati vereséget elkerüljék.

Gyurcsány Ferencre célozva pedig idézte Dobrev Klárát is: „Nem lehet, hogy ismét egyetlen párt egyetlen vezére kényszerítse rá az akaratát bárkire.”

Kunhalmi az EP-választásról beszélve hangsúlyozta, „az utóbbi száz éve legjobb döntése volt az uniós csatlakozás”, az unión kívül pedig nincs élet, a magyar belpolitikai problémákat azonban az EU nem tudja megoldani, a problémákat „a magyaroknak kell megoldani”, aki pedig az ellenzéki oldalon mást sugall, az a társelnök szerint nem volt igazat.

Komjáthi Imre társelnök azzal kezdte beszédét, az MSZP „eddig csak baloldalról nyert választást”, hangsúlyozta, ma elsősorban valódi baloldali politikára van szükségük a magyaroknak, mert nem érzik magukat biztonságban. A gazdagokat kell adóztatni, és rendbe tenni a közszolgáltatásokat. „Aki szerint nincs szükség baloldali politikára, a gazdagok adóztatására, azt szeretném elvinni Borsodba”, – hangsúlyozta, itt szerinte már világításra és élelemre sincs pénz. Komjáthi ezek után az alapvető élelmiszerek áfájának eltörlését, a kivándorlás megállítását ígérte meg.

„Volt idő, amikor mi is gyártulajdonosokra építettünk, és mi lett a következménye? Egyre kisebbre zsugorodtunk.” – fordult Komjáthi a gazdagabbakhoz is, akik szerinte „tartanak a munkásból lett pártelnöktől”. Majd arról beszélt, az Orbán-rezsimben a gazdagok sincsenek biztonságban, bármikor elveszíthetik a vagyonukat is. Szerinte nem tőle, hanem ettől kellene félniük a tehetősebbeknek.

„Ha valaki bántani akar, annak letöröm a derekát” - üzente végül a magyar dolgozóknak és fiataloknak.