Most kiderül, kik írják a tanári eskü szövegét

Tárgyaltak az oktatási szakszervezetek Maruzsa Zoltánnal. Azt is elmondták, kik szövegezik a tanárok esküjét.

2023. augusztus 4., 20:42

Szerző:

A státusztörvény végrehajtási rendeletének tervezete alapján, ahhoz, hogy taníthassanak a pedgaógusok, előbb fel kell esküdniük. Pénteken tárgyaltak a pedagógusi szakszervezetek Maruzsa Zoltánnal, így kiderült, hogy a Nemzeti Pedagógus Kar és a Magyar Rektori Konferencia dolgozza ki az eskü szövegét, amelyet május 31-től minden frissen végzett pedagógusnak le kell tennie – tudta meg a Népszava

Az érdekvédelmi szervek azt kérték a Belügyminisztériumtól, hogy az eskü ne legyen foglalkoztatási kötelezettség, döntsenek a felsőoktatási intézmények arról, hogy a dipoma átadásához szükség van-e eskütételre.

Az egyeztetések a jövő héten folytatódnak, az államtitkárság ekkorra ígért válaszokat. Két hét múlva sztrájkbizottsági tárgyalásra is sor kerül majd a Belügyminisztérium és a pedagógus szakszervezetek között.

(Kiemelt képünkön: Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke a Belügyminisztérium épületénél a PSZ által szervezett budapesti tüntetés előtt 2022. november 26-án. Fotó: MTI/Máthé Zoltán)