Előbb az Alkotmánybírósághoz, majd a strasbourgi bírósághoz fordulnának a pedagógus szakszervezetek

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár több oktatási szakszervezettel és Nemzeti Pedagógus Karral tárgyalt pénteken, a jelek szerint eredménytelenül.

2023. augusztus 4., 18:03

Szerző:

Megjelent a státusztörvény végrehajtási rendeletének tervezete, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint ez több szempontból előnytelen helyzetet teremt.

A legnagyobb problémájuk, hogy nem szerepel a tervezetben, hogy a munkáltató milyen szempontok figyelembevételével határozza meg a dolgozók végeleges bérét. Erről egyeztettek Maruzsával

 – írja az Index

A tárca szerint végrahajtási rendelettel nem szabályozható ez a kérdés, tehát az intézményvezető szabad kezet kap a bérek megállapításában. A szakszervezetek elégedetlenek a válasszal, szerintük a munkáltatónak valamihez tartania kell magát a kiszámíthatóság és az igazságtalanságok elkerülése érdekében. A jelenlegi tervezet európai irányelvet sért, ami miatt Alkotmánybírósághoz terveznek fordulni, ha ez sem hoz eredményt, akkor pedig a strasbourgi bíróságot keresik meg.

Felvettették azt is, hogy amennyiben hatályba lép a rendelet, és valakivel szemben fegyelmi eljárást indítanak, menet közben az eredeti kötelezettségszegést újabbakkal is ki lehetne egészíteni. Szerintük ez koncepciós eljárásokra ad lehetőséget. 

 

 

A tervezet szerint fel kell esküdniük a tanároknak, ez is szóba került. A szakszervezetek nem értik, miért nem a státusztörvénybe foglalták, miért a rendeletbe kerül. Illetve szeretnék, ha a szövegét a saját hatáskörben az adott felsőoktatási intézmény határozhatná meg. Illetve felvetik annak a problémáját, hogy az eskütételt az alkalmazhatóság feltételeként határozzák meg. „Ha valaki önhibáján kívül nem tud ott lenni a diplomaosztóján, az a jövőben nem is taníthat?” – teszik fel a kérdést. 

A nyugdíjasok visszafoglalkoztatását is érintették a tárgyaláson, ugyanis továbbra is egyedi kormányengedély szükséges ahhoz, hogy nyugdíjkorhatárt elérő pedagógust foglalkoztassanak. 

A megbeszélések folytatódnak, a következő augusztus 9-én esedékes. Az érdekvédők bíznak benne, hogy konkrét válaszokat kapnak a felvetéseikre. Illetve az augausztu 16-ai tárgyaláson újra előveszik a sztrájkköveteléseket, amelyek 2021 októbere óta nem változtak. A legfontosabb követelésük továbbra is az azonnali 45 százalékos béremelés.

(Kiemelt képünk: illusztráció. Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

 

 

 

 

15:37

Papp László, Debrecen polgármestere nem ért egyet a kormány Versenyképes Járások programjának jelenlegi formájával, ami elvonná a településektől az iparűzési adó növekményét. A fideszes polgármester szerint a gazdag városoknak támogatni kell a szegényebb települések fejlődését, de ennek van egy egészséges határa.