Rétvári Bence: „egyre vonzóbb” a pedagóguspálya a fiataloknak

Az államtitkár az idei felvételi jelentkezési adataira hivatkozva kijelentette, nagyon sokan akarnak továbbra is tanárok lenni, a státusztörvény ellen tiltakozóknak tehát nincs igazuk. Nem bontotta ki a valóság minden részletét.

2023. augusztus 2., 07:51

Szerző:

A rekordmagas pedagógusfelvételi adatok is mutatják, hogy a pedagóguspálya egyre vonzóbb a fiatalok számára; az új pedagóguséletpálya-törvény növelte a pedagógushivatás iránti érdeklődést, a pedagóguspályának nőtt a presztízse és a vonzereje - nyilatkozta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-nek.

Rétvári Bence közlése szerint az idén 18 845-en jelentkeztek pedagógusképzésre, közülük 10 514-en nyertek felvételt, 9674-en tanulhatnak állami ösztöndíjjal. Az utóbbi hat évben nem volt ilyen magas a felvettek száma, ráadásul a pótfelvételivel még tovább növekedhet ez a szám - jelezte.

Az idei tíz és fél ezer felvett pedagógushallgatói létszám jóval magasabb, mint a tíz évvel ezelőtti (2013-as) kilencezer, vagy a húsz évvel ezelőtti (2003-as) ötezer - mondta Rétvári Bence.

„Jó esélyeink vannak tehát arra, hogy a pedagógus-utánpótlás egyre nagyobb számú lesz a következő években. Nagy siker, hogy az utánpótlás tehát nem fogy, hanem idén 67 százalékkal emelkedett” - fogalmazott az államtitkár, hozzátéve, hogy „az egyik legnagyobb az emelkedés a tanító- és óvodapedagógus-képzésben, ahol megduplázódott a felvettek száma, de a tanárképzésre is közel harmadával kerültek be többen”.

Rétvári Bence kijelentette: „a baloldali pártok és a szakszervezetek lassan másfél éve folyamatosan igyekeznek minél több fiatalt lebeszélni arról, hogy a pedagóguspályát válasszák, az óvodákban, iskolákban dolgozókat pedig a pálya elhagyására biztatják. A baloldali pártok és szakszervezetek azt állították, hogy az új pedagóguséletpálya-törvény miatt kevesebb lesz a jelentkező a pedagóguspályára. A valóság pont ennek az ellenkezője lett. A kiemelkedően magas felvételi adatokkal a pedagógushallgatók adtak csattanós választ az új életpályatörvényt és az oktatási rendszert folyamatosan ócsárló baloldalnak”.

„Hiába a baloldali hergelés, a pedagóguspálya továbbra is az egyik legnépszerűbb” - fogalmazott Rétvári Bence.

Kitért arra: az új pedagóguséletpálya-törvény sokkal kedvezőbb a pályakezdőknek, mint a korábbi közalkalmazotti bértábla. Mivel az új életpályarendszerben teljesítménybér van, egy fiatalnak is van esélye magasabb fizetést elérni. Az új életpálya megszünteti a fiatal tanárokat kötelezően büntető bérezési elemeket - tette hozzá.

„Fontos, hogy az új pedagóguséletpálya-törvény megteremtette a nagyarányú pedagógusbér-emelés alapjait. Amennyiben az EU nem tartja tovább önkényesen vissza a Magyarországnak törvény szerint járó forrásokat, úgy több mint a kétszeresére nőhet az idei és jövő évi 10-10 százalékos béremelés. Ezzel öt év múlva, mire a most felvettek végezni fognak, egymillió forintos lesz a pedagógus-átlagfizetés” - mondta az államtitkár.

A lemorzsolódás marad

Rétvári kijelentései ellenére a szakértők rendszeresen felhívják a figyelmet arra, az, hogy valaki elkezdi a pedagógusképzést, még nem jelenti azt, hogy a pályán is fog dolgozni. Az utóbbi évekre ugyanis a rendkívül magas lemorzsolódás volt jellemző, a 2020/2021-es tanévben például összesen csupán 2095 tanár kezdte el pályafutását. Ebben az időszakban 2017-19-hez képest a pályakezdők száma harmadannyira esett vissza.

A nemrég elfogadott tanár státusztörvény szigorításai miatt pedig eddig mintegy kétezer tanár fel is mondott a szeptemberben kezdődő félév előtt munkahelyén.

(Kiemelt kép: Rétvári Bence. Fotó: Rétvári Bence, Facebook)