Több mint kétezer pedagógus mondott fel eddig a státusztörvény miatt

A hiányzó helyeket a már nyugdíjba vonult tanárokkal, tanítókkal tölthetik fel, a PSZ szerint így próbálja majd leplezni a munkaerőhiányt.

2023. július 20., 08:08

Szerző:

Több mint kétezren már be is adták a felmondásukat az utóbbi hónapokban a státusztörvény miatt – írja a Népszava. A lapnak nyilatkozó Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke szerint sokan tanév közben fogják elhagyni a pályát, és kétséges, hogy őket hogyan pótolják. Úgy véli, a kormány a nyugdíjas tanárok visszahívásával igyekszik majd „elkenni” a munkaerőhiányt.

A státusztörvényt július 4-én fogadta el a parlament. Az aHang platform online felmérésében több mint ötezer pedagógus jelezte, hogy elhagyják a pályát a törvény bevezetése esetén. Továbbá a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) felé is több mint háromezren jelezték, hogy ilyen lépésre készülnek. Gosztonyi Gábor azt is elmondta, azt biztosan tudják, hogy több mint kétezren már be is adták felmondásukat az utóbbi hónapokban a státusztörvény miatt és ez a szám várhatóan növekedni fog, sokan ugyanis kivárnak szeptemberig, hogy kaphassanak valamennyi végkielégítést – fogalmazott a PSZ alelnöke. 

A PSZ szerint a kormány a nyugdíjas tanárok visszahívásával igyekszik majd „elkenni” a munkaerőhiányt, a törvényben ezért is tették lehetővé a nyugdíjasok korlátlan visszafoglalkoztatását.

(Fotó: MTI)