Fell kell esküdniük a tanároknak

Jövőre esküt kell tenniük a tanároknak ahhoz, hogy taníthassanak az új pedagóguséletpálya-törvény végrehajtási rendelettervezete szerint. Emellett egyes tantárgyak oktatásához nem lesz szükség pedagógusi végzettségre. 

 

2023. augusztus 2., 11:49

Szerző:

2024. május 31. után a pedagógusi munkakör betöltéséhez előbb felsőoktatási intézményben kell esküt tenniük a vállalkozó szelleműeknek 

– ismertetei a új státusztörvény végrehajtási rendeletének tervezetét a napi.hu

Emellett az is szerepel a rendeletben, hogy az általános iskolában a tizenhat óráig tartó délutáni foglalkozások közötti szünetekben és az étkezések időtartama alatt a tanulók felügyeletét a köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyban álló nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatott személy is elláthatja.

A pedagógusok berézézésre vonatkozó részletszabályokkal nem foglalkozik a rendelet, mindössze a gyakornokok bére van egységesen bruttó 440 ezer forintban meghatározva, ami kedvezmények nélkül nettó 292 ezer forint.

A végrehajtási rendeletet augusztus 8-ig lehet véleményezni.

 

 

 

A kormány szerint egyre vonzóbb a pedagóguspálya, Rétvári Bence szerint rekordmagasak a pedagódufelvételi adatok, nőtt a pálya presztízse és vonzereje. 

(Kiemelt kpünk: illusztráció. Fotó: MTI/Balázs Attila)