Megszólalt Karikó Katalin a harmadik oltásról

A világhírű magyar biokémikus szerint az AstraZenca és a Szputnyik esetében a harmadik oltásnak másnak kell lennie, mint a korábbiak. 

2021. július 20., 13:02

Szerző:

A magyar kormány kifejezetten támogatja, hogy az esetleges harmadik oltás más legyen, mint a korábbi kettő. Az ügyben megszólalt Karikó Katalin is. Az RTL híradónak azt nyilatkozta: „AstraZenca és a Szputnyik esetében a harmadik oltásnak feltétlen másnak kell lennie, de az mRNS-t tartalmazó Pfizernél vagy a Modernánál lehet ugyanaz a harmadik oltás”. A vakcinák vegyítésével kapcsolatban a Pfizer magyaroszági vezetője is megszólalt. Azt mondta, hogy a jelenlegi tudományos ismeretek alapján nem támogatják a korábbiaktól eltérő vakcina beadását.

Az RTL híradónak Rusvai Miklós is nyilatkozott, véleménye szerint a Szputnyik és az AstraZeneca oltásnál előnyös lehet egy harmadik fajta oltás beadása. Azok akik pedig Sinopharm-ot kaptak szintén egy harmadik típusú vakcinát kérjenek a háziorvosoktól. Orbán Viktor miniszterelnök korábban azt mondta, hogy mindenki felveheti majd a vakcinabőség következtében a harmadik oltást aki szeretné. A kormány az egészségügyi dolgozók számára kötelezővé is fogja azt tenni.

(Kiemelt kép: Karikó Katalin Széchenyi-díjas magyar kutatóbiológus, biokémikus, az egyik koronavírus elleni, mRNS alapú vakcinát kifejlesztő BioNTech cég alelnöke. Fotó: MTI | Balogh Zoltán)

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.