Orbán Viktor: Kötelező lesz az oltás az egészségügyi dolgozóknak

A miniszterelnök azt mondta, bőségesen van vakcina. Lehetőség lesz felvenni a harmadik oltást annak, aki akarja.

2021. július 16., 07:34

Szerző: ,

A harmadik oltás tekintetében megoszlanak a vélemények, hogy kell-e, vagy sem – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának péntek reggeli adásában. A magyar kormány úgy gondolja, olyan véleményt nem ismernek, hogy ártana, a vita arról szólt, hogy hasznos-e – tette hozzá. Ugyanakkor a miniszterelnök bejelentette, hogy lehetővé teszi a kormány a harmadik oltás felvételét, illetve az egészségügyi dolgozóknak kötelező lesz az oltás.

 

Oltási rend

A miniszterelnök kiemelte, a harmadik oltásnál az elsődleges cél, hogy minél kevesebb adminisztrációval terheljék az egészségügyi dolgozókat. Ezért a harmadik oltást ugyanazon az oltóponton lehet felvenni, ahol a korábbiakat is megkaptuk. Orbán Viktor biztosított: van elegendő vakcina. Arról is az orvosok fognak dönteni, hogy milyen típusú vakcina legyen a harmadik oltás. 

Magyarországon jelenleg a 65 év felettiek 85 százaléka van átoltva, 15 százalékuk semmilyen oltást nem kapott. Orbán Viktor szerint ők nagyobb veszélyben vannak, mint valaha, mert „az agresszív és durva delta-variáns megtalálja azt, aki nincs beoltva”. Kijelentette, a következő időszakban az egészségügyi szakemberek személyesen fogják felkeresni ezeket az időseket, hogy megpróbálják őket rávenni a vakcina elfogadására.

A 12–16 éves korosztály átoltottsága a miniszterelnök beszámolója alapján nagy sebességgel haladt, 45 százalékuk ugyanis már felvette az oltást. A még magasabb számokért a kormány az iskolákban szeptember elején egy hétfői és keddi napon oltást szervez, így ezen a két napon minden gyerek megkaphatja a vakcinát.

Egyelőre nem lesznek új korlátozások 

A beutazási korlátozást illetően nincs új intézkedés, de Orbán Viktor azt javasolja, hogy csak az utazzon el nyaralni, aki mindkét oltást megkapta. Azt kéri, rajtuk kívül inkább senki ne menjen külföldre, mert haza fogják hozni a fertőzést, beoltva ennek viszont alacsonyabb a kockázata.

Szerinte egyelőre nincs értelme újabb korlátozások bevezetésének, mert azt tapasztalta, hogy eddig egyetlen európai ország sem tudott kimaradni egy újabb hullámból, így Magyarország sem kivétel. „A vírus ideér, csak az a kérdés, hány oltatlan embert talál” – figyelmeztetett.

Hangsúlyozta, a magyar védettségi igazolvány létjogosultsága továbbra is megkérdőjelezhetetlen, hiszen a nagy létszámú sportrendezvényekre, zenés-táncos szórakozóhelyekre és a nyári fesztiválokra még mindig csak ezzel lehet belépni.

A kínai vakcina hatékonysága

A kínai vakcina hatékonyságát kritizáló hangokkal kapcsolatban a miniszterelnök annyit mondott, minden bizonytalanságot keltő vélemény bajt jelent, pedig a válsághelyzetben célzottan cselekedni kell. Szerinte a legnagyobb veszélyt nem „ez a néhány eszement álorvos” jelenti, hanem amikor ugyanezek az emberek járványügyi kérdésekben is megszólalnak, mert innentől kezdve bejön a képbe a politikai érdek. Orbán Viktor úgy látja, ez veszélyes. 

Kedélyesen hozzátette: „Minden szakmának vannak habókos képviselői, még a miniszterelnökök között is biztosan találunk habókosat, hát miért ne lenne az orvosok között.”

Elindult a kötelezettségszegési eljárás

„Jogi huliganizmussal állunk szemben, ez egy randalírozás” – szögezte le Orbán Viktor azzal kapcsolatban, hogy az Európai Bizottság megindította a kötelezettségszegési eljárást Magyarországgal szemben a homofóbnak minősített pedofíliaellenes törvénycsomag miatt. A miniszterelnök szerint ez a törvény kizárólagosan a nemzeti joghoz tartozik, semmi köze hozzá Brüsszelnek. Mint mondta, „a Bizottság álláspontja a szégyenletes, nem a magyar törvény”.

Szerinte Brüsszel rá akarja kényszeríteni Magyarországot, hogy LMBTQ aktivistákat engedjen az iskolákba. Orbán Viktor azonban kijelentette, a gyerekek közé nem fogják őket beengedni, mert a szexuális nevelés a szülők feladata, és a gyerek a szülőé. A kérdésre, hogy a nemrég az Európai Parlamentben erről folyó vitán miért nem vett részt, a miniszterelnök azt felelte, nem hívták, és menni akkor szokott, ha döntő pillanathoz érkezett el a vita. Ez azonban szerinte még nem következett be. Megemlítette a nemzeti konzultációt, amelyben szintén szerepel a pedofíliaellenes törvény kérdése, és a kérdőív kitöltésére buzdított mindenkit.

Úgy látja, ennek a vitának csak a kerete jogi természetű, de a lényege politikai, hiszen Brüsszel visszaél a hatalmával. Hozzátette, Magyarországon a gyerekek jóléte szent, éppen ezért „nem engedhetjük, hogy szexuális propagandisták grasszálhassanak az iskoláinkban”. Szerinte minden szülőnek joga van ahhoz, hogy ez ne történjen meg a gyerekével, és Brüsszel ezt a jogot vonja kétségbe. 

A helyreállítási alap a magyaroké

Orbán Viktor kiemelte, korábban már Litvániában is volt vita a helyreállítási alapról, és „ha a litvánok megvédték a saját érdekeiket, akkor a magyaroknak miért ne sikerülne”. Azt azért hozzátette, véres csatára kell számítani.  Szerinte a kettős mérce Nyugat–Európában általánossá vált, és a pénzzel való összekötése bármilyen jogi vitának elfogadhatatlan. Hangsúlyozta, a helyreállítási alapban szereplő összeg nem adomány, a magyar embereknek jár. Megígérte, ez az összeg megérkezik Magyarországra, de gyorsnak kell lenni, ezért a pályázatokat és programokat a kormány még előtte elindítja a költségvetésből. 

(Kiemelt kép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió stúdiójában, ahol interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban, 2021. február 26-án. Fotó: Fischer Zoltán / MTI)