A Pfizer nem támogatja a vakcinakoktélt

Nem támogatják a vakcinák kombinálását és felcserélését.

2021. július 19., 11:32

Szerző:

Vereckei Péter, a Pfizer Hungary Kft. ügyvezető igazgatója nyilatkozott a Népszavának a vakcinák vegyítése kapcsán. A Pfizer vezetője azt mondta, hogy egyelőre nem támogatják az oltóanyagok cseréjét és kombinálását, ugyanis a hármas fázisú klinikai vizsgálatok nem tértek ki arra, hogy milyen hatással van a vakcinák kombinációja. Vereckei Péter kijelentette, hogy kiemelten fontosnak tartják a megfelelő kivizsgálást és nyomon követést abban az estben, ha mégis kombinálnák a különböző oltások beadását. A Pfizernél még nem zárultak le az ehhez kapcsolódó vizsgálatok.

Az ügyvezető igazgató véleménye szerint meg kell várni a szükséges vizsgálatok befejezését és eredményeit ahhoz, hogy tudományos alapokon hozzanak döntést a vakcinák kombinálásával kapcsolatban. Az előzetes vizsgálatok biztatóak a vakcinák keverése kapcsán. További segítséget nyújthat az immunitás megújításában és a védekezőképesség erősítésében, illetve a vírusvariánsok ellen is ellenállóbbak lehetünk.

Kásler Miklós, az egészségügyért is felelős miniszter azonban a hétvégén azt mondta, hogy támogatják a vakcinák kombinálását. A döntést, hogy milyen más vakcinákat adnak be harmadik oltásként az embereknek, a háziorvosokra bízzák. Konkrét eljárási rendet eddig a szakminisztérium nem biztosított az orvosok számára.

(Kiemelt kép: A német–amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcinával töltött fecskendők oltáshoz előkészítve a békéscsabai Réthy Pál kórházban, 2021. július 17-én. Fotó: Rosta Tibor / MTI)