Közmeghallgatás Ácson: a nikkel csökkenti a depressziót

Igen kevés konkrétumot osztottak meg a tervezett ácsi katódgyárról. 

2023. október 4., 16:59

Szerző:

Egyre élesebb a vita az ácsi katódgyár kapcsán. A Komárom melletti faluban nemcsak gyár lesz, de egy háromszáz főt befogadni képes munkásszálló is. A helyi Gárdonyi Géza Általános Iskola tornatermében tartottak közgyűlést. A hvg részletes tudósítása szerint több százan vettek részt az eseményen. 

A pódiumon Szentirmai István fideszes polgármester, Fülöp Ferenc, a majdani katódgyár ügyvezető igazgatója, valamint a cég kommunikációját intéző egykori sportriporter, most marketingesként dolgozó Siklós Erik, továbbá az ácsi képviselő-testület megmaradt tagjai voltak. Szentirmai a nyáron azt igérte, akkor tartanak közmeghallgatást, ha már konkrét tervek lesznek a kezükben – ezt nyár végére tervezték, ez tolódott októberig.

A kínai Huayou Cobalt magyarországi leányvállalata, a Bamo Technology Kft. azt akarta kommunikálni, hogy a gyár valójában jót tesz az Ácsiaknak: munkát teremt, ha kell játszóteret vagy orvosi rendelőt épít – ebben volt a segítségükre a a Nest Communications Kft.-t, amelynél Siklós is dolgozik. A lakosság azonban nem elégedett. A Kiáll(t)unk Ácsért civil csoport képviseletében rögtön elmondták, hogy nem a kínai beruházó feladata az orvosi ellátás rendezése, hanem az önkormányzaté, vagyis Szentirmaié.

„Az ácsiak lelke nem eladó, sem játszótérért, sem üveggyöngyökért, sem semmiért” – jelentette ki egy nő a beruházóhoz szólva.

A gyár képviseletében kijelentette Siklós és Fülöp Ferenc is, hogy a gyár a tervezési fázisban van, és egyikük sem szakember, pedig Fülöp az üzem ügyvezetője lesz a tervek szerint 2026-tól, és a helyieknek az is világos, hogy a gyár meg fog épülni. A tudósítás szerint Fülöp alapvetőnek tűnő kérdésekre sem tudott válaszolni a gyár működésével kapcsolatban. Azt sikerült megtudni, hogy lítiumsót fognak összesütni nikkel-mangán-kobalttal (NMC), ennek a végén fognak katódport kapni, amit aztán a Debrecenben épülő EVE-nek fognak továbbadni, akik a BMW beszállítói lesznek.

Állította, hogy káros anyag nem fog kijutni a gyárból, amelyet kétkedéssel fogadtak a helyiek. Siklós pedig közölte, ha elindul a gyártás, az ügyvezető családostúl Ácsra költözik.

A gyárban használt anyagokkal kapcsolatban felmerült, hogy azok mind irritálhatják az emberi szervezetet, a nikkel még rákot is okozhat. Siklós ezután azzal akarta megnyugtatni a helyieket, hogy ő hallotta egy tudományos podcastben, hogy a nikkel alkalmas a depresszió csökkentésére. 

A vendégmunkások kérdése is előkerült. A beruházó szerint a gyár első éveiben kénytelenek a technológiát és a gyártást is jól ismerő kínai munkásokra támaszkodni. Emiatt 300 ember befogadására képes lakóparkot is létesítenek. A HVG szerint az sem csökkentette a helyiek indulatait, hogy hosszú távon nem kínaiakkal vagy fülöp-szigetekiekkel lesz tele sem a gyár, sem a lakópark, sem Ács.

A Momentum elnöke, Gelencsér Ferenc is felszólalt ezügyben, szerinte ugyanis „valójában egyfajta lakosságcserét akarnak végrehajtani”. Az LMP-s Schmuck Erzsébet szerint „akkumulátorgyarmattá” tennék Magyarországot.

Az, hogy honnan tervezik megoldani a gyár vízszükségletét, nem derült ki, csak az, hogy tárgyalnak az Északdunántúli Vízmű Zrt.-vel. Hasonlóan homályos a szennyvíz-kérdés is, azt azonban elmondták, hogy a lakóparknak több lesz a szennyvize, mint a gyárnak. Azonban ez további kérdéseket vetett fel a helyiekben, hiszen állításuk szerint évek óta küzdenek a szennyvíz-csatornák bővítéséért, hiába. 

Hogy hogyan fedeznék a gyár áramszükségletét, szintén kérdés maradt, annyit tudni, hogy évente egy terawattórát fog megenni a gyár napi 24 órás termelés mellett. És hogy kinek fizeti majd az iparűzési adót az ácsi katódgyár, szintén nem derült ki. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Li Ran / XINHUA / Xinhua via AFP)