Feljelentették a gödi akkumulátorgyárat természetkárosítás miatt

Az LMP feljelentést tesz a gödi Samsung gyár ügyében természetkárosítás bűntett megalapozott gyanúja miatt – mondta Schmuck Erzsébet, az ellenzéki párt társelnöke keddi budapesti sajtótájékoztatón.

2023. október 3., 16:24

Szerző:

Schmuck Erzsébet felidézte: a gödi akkumulátorgyárat bővíteni akarják, amihez plusz vízre van szükség; vízvezetéket kell építeni és a szennyvizet el kell vezetni. Ennek megoldásaként a Dunából akarnak vizet hozni, amihez 8,5 kilométeres vízvezetéket és 13,5 kilométeres szennyvízcsatornát kell kialakítani. A beruházásra a kormány 32 milliárd forintot biztosított – ismertette. 

Az LMP már azzal sem ért egyet, hogy új akkumulátorgyárak épüljenek Magyarországon, vagy a jelenlegieket bővítsék – hangsúlyozta. Mindez már az éghajlatváltozás szempontjából is problémás. Emellett vízzabálóak, energiazabálóak, nagyon nagy a területi igényük, ráadásul veszélyes üzemek – mutatott rá az LMP-s politikus. 

Mind a gödi, mind a komáromi akkumulátorgyár nagy arányban termel selejteket, amelyekkel kezdeni kell valamit

– mondta. Ugyanakkor a bátonyterenyei hulladékfeldolgozó működését már felfüggesztette a hatóság a szabálytalanságok miatt, és problémák vannak a szigetszentmiklósi akkumulátor-feldolgozóval is – fűzte hozzá. 

Jelenleg egy feldolgozó működik, de akár azt is bezárhatják – mondta. Ekkor előfordulhat az, hogy a selejteket illegálisan helyezik el – közölte, hangsúlyozva: a problémát a mostani beruházás csak fokozza. 

Annak megvalósítása ráadásul komoly természetkárosítással is jár, ugyanis NATURA 2000-es területen végzik azt. 

Az LMP már tiltakozott a fakivágások ellen, most pedig a fokozottan védett homoki kikerics több száz példányát szántották be, annak ellenére, hogy a beruházót kötelezettség terhelte azok áttelepítésére. A növények eszmei értéke 40 millió forintra tehető – mondta. 

Az LMP követeli, hogy a kormány vegye komolyan a környezet- és természetvédelmet! Az országból nem lehet „akkumulátorgyarmatot” csinálni – összegzett Schmuck Erzsébet.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Sandro Di Carlo Darsa/AltoPress/AFP)

09:38

Hiba, hogy az Európai Bizottság azt erőlteti, hogy a miniszterelnökök tűzzék napirendre Ukrajna EU-csatlakozását, mert az nincs előkészítve. Az azonnali csatlakozás helyett először öt-tízéves időtávra stratégiai partnerségi megállapodást kellene kötni Ukrajnával – jelentette ki a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Lezárták a Normafát, mert az ónos eső következtében a fákra rakódott jég az éjszaka megvastagodott, ágak és tenyérnyi jégdarabok szakadnak le, kisebb fák kidőlése is várható – tudatta a XII. kerületi önkormányzat péntek reggel.