Környezetvédelmi határozathozatal helyett környezetvédelmi szerződéssel kedveznek az akkumulátorgyáraknak

Csütörtökön este jelent meg az a kormányrendelet, amely alapján a környezetvédelmi hatóság környezetvédelmi hatósági szerződést köthet a jogsértést elkövető céggel. A cégnek tehát ezután elegendő vállalnia, hogy felhagy a jogsértő magatartással.

2023. szeptember 22., 23:31

Szerző:

Csütörtök este azonban megjelent egy kormányrendelet, ami alapján a gyáraknak ezután már a pár milliós bírságok miatt sem kell aggódniuk. A kormány a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva elrendelte, hogy a környezetvédelmi hatóság a jogsértés megszüntetése érdekében határozathozatal helyett környezetvédelmi hatósági szerződést köthet az adott céggel – szúrta ki a 444.

„A környezetvédelmi hatósági szerződésben az ügyfél vállalja, hogy felhagy a jogsértő magatartással, és magatartását a környezetvédelmi hatósági szerződésben meghatározott módon hozza összhangba a környezetvédelmi jogszabályokkal, valamint a környezetvédelmi hatóság által kiadott engedély előírásaival” – áll a jogszabályban.

A rendelet szerint ha egy cégnek van hatósági szerződése, akkor a teljesítési határidőn belül nem lehet korlátozni, felfüggeszteni vagy megtiltani a működését akkor sem, ha éppen nincsnek meg az engedélyei. De azért sem lehet megbírságolni a leszerződött cégeket, ha épp a levegővédelmi követelményeket nem tartják be.

A rendelet pénteken már hatályba is lépett. Külön kikötötték, hogy az új szabályokat az ekkor már megvalósult jogsértés megszüntetése érdekében is alkalmazni kell.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Sandro Di Carlo Darsa/AltoPress/AFP)

Van, akinek a tenger hullámai hozzák el a kikapcsolódást, másoknak egy meditáció, és vannak olyanok is, akik aktívan élik a szabadidejüket. Az aktív élet nem csak a fiatalok öröme, egy könnyű túra átmozgatja az idősebb generáció tagjait is. Nem kell hozzá sok, csak egy szalmakalap, egy hátizsák és az elhatározás. Túrázzanak velem!