Ursula von der Leyen tehet keresztbe a magyarországi akkumulátorgyáraknak

Brüsszel védené az európai elektromosautó-gyártókat a kínai dömpingtől, ezért vizsgálatot indít az állami támogatások ügyében és szigorítaná a Made in EU-jelzés használatát. Ha mindez megvalósul, akkor az a magyar kormánynak fájhat a legjobban az uniós tagországok közül. 

2023. szeptember 14., 17:10

Szerző:

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke bejelentette, hogy szubvencióellenes vizsgálatot indít a kínai elektromos járműgyártók ellen – írja a Portfolio. A döntés Franciaország nyomására született, amely arra ösztönzi az Európai Uniót, hogy fellépjen a kínai elektromos autók európai piacra való beáramlása ellen.

A kínai állami támogatások vizsgálata a szektorban figyelmeztető lövést jelent Brüsszeltől. 

Ráadásul úgy tudni, hogy kínai autógyártókkal is tárgyalhat a magyar kormány, így a mostani uniós lépés már súlyos kockázatot jelent a hazai gazdaság számára is. A Portfolio-nak nyilatkozó források szerint eleve tervben van az itthoni beruházások vizsgálata, mert az EU-s belső piacot fenyegeti a kínaik által Magyarországon megszerezhető Made in EU jelzés.

Az államszövetségen belül ez még úgyis Magyarországnak jelentheti a legnagyobb gondot, hogy az ázsiai ország közvetlen működőtőke befektetéseinek (FDI) eddigi legnagyobb célállama Németország volt, valamint Olaszország is sokáig kereste Peking kegyeit. 2023 őszére viszont Rómában is felismerték a kockázatokat, így Giorgia Meloni kormánya szépen kihátrált az Övezet és Út kezdeményezésből, hátat fordítva ezzel Kínának.

A brüsszeli reakció pedig pontosan ebbe, a Kínától minden téren egyre inkább függetlenedni akaró mintázatba illik be, főként úgy, hogy az Európai Bizottság fel is ismerte azt, hogy míg az EU-n belül szigorú versenyszabályok vonatkoznak az állami támogatásokra, Peking úgy tőkésíti fel a cégeit, ahogy csak akarja – írja a lap. 

„A globális piacokat most elárasztják az olcsóbb kínai elektromos autók. Az árukat pedig hatalmas állami támogatások tartják mesterségesen alacsonyan. Ez torzítja a belső piacunkat. Ezért ma bejelenthetem, hogy a Bizottság szubvencióellenes vizsgálatot indít a Kínából származó elektromos járművekkel kapcsolatban. Európa nyitott a versenyre, de a tisztességtelen küzdelemre nem” – mondta von der Leyen.

(Kiemelt képünk: Munkagépekkel talajelőkészítő munkálatokat végeznek a leendő CATL akkumulátorgyár területén a Déli Ipari Parkban Debrecen közelében 2023. február 23-án. A valaha volt legnagyobb, mintegy 3000 milliárd forint összértékű magyarországi beruházás keretében a kínai Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL) közvetlenül 9000 új munkahelyet hoz létre Debrecenben. MTI/Czeglédi Zsolt)