Hatalmas a zajszennyezés Iváncsán az akkugyár közelében

Demokratikus Koalíció szerint az országban működő összes akkugyár mellé zajmérőt kell felszerelni.

2023. október 1., 13:03

Szerző:

„Tudják, milyen az, ha a házuk mellett egy hatalmas gyár dübörög egész éjszaka, erős, zavaros hangokat kiadva? Az iváncsaiaknak már évek óta ezzel kell együtt élniük, köszönhetően a kormány és az iváncsai fideszes polgármester akkumulátorgyárak iránti rajongásának. A helyzet ráadásul nappal sem sokkal jobb, a zajszennyezés akkor is jóval nagyobb a megengedettnél” – mondta Szabó Zsolt dunaújvárosi alpolgármester.

Demokratikus Koalíció szerint az országban működő összes akkugyárat át kell vizsgálni, és zajmérőt kell melléjük felszerelni. Kocsis-Cake Olivio környezetvédelmi és klímaügyi árnyékminiszter a Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatóján elmondta, a Fejér vármegyei Iváncsán az akkugyár okozta elviselhetetlen zajra panaszkodnak a helyi lakosok. A politikus megengedhetetlennek nevezte, hogy a lakók életét megkeserítse a gyár megállíthatatlan dübörgése, miközben a kormány semmit sem tesz a zajcsökkentés ellen.

Az iváncsai gyárral kapcsolatban számtalan probléma lépett már fel: több munkahelyi baleset is történt, vendégmunkások tömegei érkeznek a településre, a lakóknak pedig a légszennyezéssel, és az állandó zajjal kell nap mint nap együttélniük – olvasható a párt levelében. Mint írták, „ezért készül a Dobrev Klára vezette Árnyékkormány szociáldemokrata fordulatra a kormányváltás után: nem akarunk többet olyan országban élni, ahol a multicégek kiszolgálása mindenben előnyt élvez a magyar emberek jólétével szemben”.

(Kiemelt kép: a dolgozók parkolója az iváncsai óriás-akkumulátorgyár épülő komplexumánál. Fotó: Szabó Rebeka, Facebook)