Kifizette a NAV az 1 százalékot Iványiéknak

A NAV átutalta az Oltalomnak az adófizetők által felajánlott 71 millió forintot. 

2023. október 27., 21:06

Szerző:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) végrehajtási felfüggesztést adott az Oltalom Karitatív Egyesületnek, és átutalta számukra az adófizetők által felajánlott 1 százalékokat, több mint 71 millió forintot – írja Telex. Ahogy arról beszámoltunk, 7565 adózó rendelkezett Iványiék javára az szja-ja egy százalékáról. Az állam 2011-ben az új egyházi törvénnyel fosztotta meg egyházi státuszától a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséget (MET). Az állam ezzel több száz millió forint normatív támogatást és 71 millió forint 1 százalékos felajánlást vont el a szervezettől és a hozzá kapcsolódó egyesülettől, amivel veszélybe sodorták 20 ezer rászoruló, többek között hajléktalanok ellátását. A MET később pert nyert, az ítélet szerint az állam alkotmánysértő módon vette el az egyházi státuszt, és azt köteles visszaállítani. Az ítélet szerint az államnak visszamenőlegesen is ki kellett volna fizetnie azt a pénzt, amit a MET akkor kapott volna, ha megmarad az egyházi besorolása.

„Hálásak vagyunk a sok civil felajánlásért, és a NAV-nak is azért, mert belátták: ezt a pénzt nekünk és nem nekik szánták. Ez a nagy összeg sajnos csak a töredékét fedezi a fizetési kötelezettségeinknek, de mégis fontos jele a jogszerűség és a józan ész győzelmének az öncélú gonoszság felett” – áll az Iványi Gábor által vezetett MET közleményében.

Ezzel párhuzamosan a Belügyminisztérium országszerte 10-12 fős hivatali ellenőrcsoportokat küldött az intézményeikbe. „Mondván, hogy mivel nem fizetünk, biztosan nem végezzük el a vállalt feladatainkat. Nagyon kedves ellenőrök érkeztek hozzánk, akik, ahogy minden eddigi eseteben, úgy most sem találtak semmilyen elmaradást, hibát a szolgáltatásainkban” – írták. A kormány azonban azóta sem köt  „közfeladatok ellátására vonatkozó megállapodást”, ami miatt a MET komoly összegektől esik el, és adósságcsapdába került.

2022 februárjában a NAV azzal vádolta meg a MET-et, hogy 3 milliárd forint járulékot nem fizettek be a dolgozóik után. Iványiék erre úgy reagáltak, hogy az állam ennek négyszeresét halmozta fel velük szemben, és az egyház elleni támadásról beszéltek. A MET és a kormány viszonya egyre rosszabb, az egyház Iványi szeptemberi kiáltványa szerint már alapnormatívát sem kap. Eközben az adófizetők az 1 százalékos felajánlásokkal több mint 71 millió forintot adtak az Oltalom Karitatív Egyesületnek, de a NAV szinte rögön el is vonta tőlük ezt a pénzt, ugyanis az egyesületnek a MET-hez hasonlóan köztartozása van.

Ahogy arról beszámoltunk, A fővárosi önkormányzat átveszi az Iványi Gábor vezetésével működő Oltalom Egyesület, illetve a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) hajléktalanellátó intézményeinek dolgozóit. A főváros szerint a valós megoldást az jelentené, ha a kormány megállapodna az egyházzal, de amíg ez nem történik meg, a főváros átmenetileg állja a dolgozók kötlségeit. 

(Kiemelt képünkön: Iványi Gábor. Fotó: hivatalos Facebook oldala)