Iványi Gáborék nem kapnak segítséget az Alkotmánybíróságtól sem

Az indoklás szerint a MET által benyújtott alkotmányjogi panasz nem tett eleget több törvényi követelménynek, ezért az Alkotmánybíróság Czine Ágnes vezette tanácsa azt visszautasította.

2023. október 18., 14:57

Szerző:

Azért kényszerült jogorvoslati kérelemre a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET), mert szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi intézményfenntartóként hiába igényelte a kiegészítő költségvetési támogatást a Magyar Államkincstártól. A támogatás megvonása a MET intézményeinek működését, a dolgozók fizetését veszélyezteti.

Az elvonás miatt az Iványi Gábor vezette MET alkotmányjogi panaszt nyújtott be azt kérve, hogy az Alkotmánybíróság semmisítse meg a Fővárosi Törvényszék ítéletét és a Kúria végzését – írja a 24.hu. Az alkotmányjogi panasz szerint a bírósági döntések sértik a vallásszabadsághoz való jogot, a tisztességes bírósági eljáráshoz való jogot, a köznevelési intézmények fenntartói között hátrányos megkülönböztetést okoznak.

Álláspontjuk szerint a működési támogatás igénybevételének részletszabályait tartalmazó jogszabályokat ráadásul a jogalkotó mulasztotta el módosítani annak az alkotmánybírósági határozatnak megfelelően, amelynek indoklása korábban kifejezetten rögzítette, hogy a panaszos az egyházi jogállását nem veszítette el.

Ez ad lehetőséget a jogalkalmazóknak, hogy a panaszos egyházi kiegészítő támogatásra való jogosultságát elutasítsák. Ha a jogszabályokat ellenkezően értelmezhetik egy adott alapjog vonatkozásában, akkor az Alkotmánybíróság határozatai kiüresedhetnek. A MET jogásza szerint ezért nem kapták vissza korábbi jogosultságaikat sem.

Az Alkotmánybíróság szerint azonban a MET bár az Alaptörvényben biztosított joga sérelmére hivatkozott, ám indítványa e feltételnek csak részben tett eleget. Kérte a támadott bírósági döntések megsemmisítését, ám panaszában valójában a jogalkotó által alkotott jogszabályokkal összefüggésben állította, hogy hátrányos megkülönböztetés érte.

Az AB szerint a jogszabályokat a bíróságok értelmezik, az Alkotmánybíróság az értelmezés alkotmányos kereteit jelöli ki, ám ez sem alap arra, hogy minden olyan esetben beavatkozzon a bíróságok tevékenységébe, amikor állítólag jogsértő a jogalkalmazás. Mivel az alkotmányjogi panasz nem tett eleget több törvényi követelménynek az Alkotmánybíróság Czine Ágnes vezette tanácsa az azt visszautasította.

A 24.hu emlékeztet, hogy a tarthatatlan helyzet miatt Iványi Gábor korábban egyháza helyzete miatt levélben fordult az Európai Bizottság alelnökéhez, Vera Jourovához, de írt Orbán Viktornak és Novák Katalinnak is.

(Kiemelt kép: Iványi Gábor a mellette rendezett szolidaritási tüntetésen 2022. február 21-én, Budapesten a Dankó utcában. Fotó: Dimény András / 168.hu)