Javaslatcsomagot kapott Pintér Sándor a MOK-tól

Most három újabb tárgykörben fogalmazták meg és jutatták el szakmai véleményüket a belügyminiszternek.

2023. október 2., 07:59

Szerző:

A Magyar Orvosi Kamara első sorban az egészségügyi ellátórendszer fejlődésére, de legalábbis zavartalan működésére voantkozó javaslatcsomaggal állt elő, és továbbította ezt a Pintér Sándor által vezetett Belügyminisztériumhoz – közölte a MOK közleménye nyomán a Liner.hu.

Felsorolták a kiemelt fontosságú feladatokat, amelyek többek között a finanszírozás átalakítása, a források biztosítása, a forrásfelhasználás hatékonyságának javítása, a humánerőforrás helyzet stabilizálása, az adaptivitás fokozása, a prevenció – szűrés – gondozás fejlesztése, a szakmai szabályok fejlesztése. 

Állításuk szerint „a járóbeteg szakellátással kapcsolatban két, egyformán fontos és megalapozott, de ellentétes tendencia/igény fogalmazódik meg: az erőforrás koncentráció, a méretgazdaságosság, stb. miatt, a szakellátásoknak a lakosság közeli ellátásokba való integrálása”. A MOK úgy gondolja a Telemedicina intenzívebb alkalmazása hatásos lehet, illetve a mesterséges intelligenciát az egészségügyben első körben az EESZT rendszerben, a radiológián és a patológián lehetne hatékonyan alkalmazni.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: AFP)