Szerződés nélkül, össze-vissza küldözgetik az orvoskat

A Magyar Orvosi Kamara korábban már jelezte Takács Péter államtitkárnak, hogy szabálytalanul rendelik ki munkavégzésre az orvoskat, de nem jártak eredménnyel. Most Jenei Zoltán országos kórház-főigazgatóhoz fordultak. 

2023. szeptember 28., 16:38

Szerző:

A Magyar Orvosi Kamarához több olyan jelzés érkezett, hogy a központi egészségügyi intézmények az irányításuk alá tartozó városi kórházakba 44 napon túl, írásbeli utasítás és szerződés nélkül küldenek orvosokat osztályos orvosi és ügyeleti feladatok ellátására is, a feladat ellátási helyükön kívül. Augusztus végén már jelezték a problémát Takács Péter egészségügyért felelős államtitkárnak, de mivel szerintük a helyzet nem változott, ezért most az országos kórház-főigazgatóhoz, Jenei Zoltánhoz fogalmaztak meg nyílt levelet – írja az economix. „Kérjük Főigazgató urat, hogy az irányítása alá tartozó intézményekben hívja fel a figyelmet a jogalkotói és kormányzati szándék szerinti jogalkalmazásra!” – áll a levélben, amelyet a Magyar Orvosi Kamara írt  az országos kórház-főigazgatónak.

A Kamara konkrét javaslatokat is közölt arra vonatkozóan, hogy a hasonló esetek kiküszöbölhetők legyenek. Azt írják, eszköz lehet, ha a központi egészségügyi intézmény valamennyi dolgozójának munkaszerződésében konkrét telephely szerepel. Ez a munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás esetén lehetővé teszi a munkavállalót megillető védelem alkalmazását. Azt is kéri továbbá a MOK Jenei Zoltántól, hívja fel az intézményvezetők figyelmét arra is, hogy a rezidenseket csak a szakképzési programjukat nem sértő módon lehetséges átirányítani.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Charly TRIBALLEAU / AFP)