Azonnali adósságrendezést követelnek a kórházi beszállítók

93,7 milliárd forintos rekordösszegre hízott a kórházak adóssága augusztus végére – közölte az Orvostechnikai Szövetség főtitkára, Rásky László. Azonnali adósságrendezést követelnek a kórházi beszállítók.

2023. szeptember 27., 19:34

Szerző:

Rásky László szerint hiába jutottak pénzhez az egészségügyi intézmények, azt leginkább bérköltségekre fordították. A kórházi adósságról nehéz pontos adatot kapni – tette hozzá –, miután 2021 nyarán négy orvosegyetem is kikerült az államháztartási elszámolásból. Ráadásul júliustól három egyetemhez hat kórházat csatoltak, ezért a Magyar Államkincstár által havonta közzé tett adósságadatokban nem szerepel ezeknek az intézményeknek a tartozásállománya.

A főtitkár jelenleg két adatot tudra tud hivatkozni: júliusról augusztusra 8,7 milliárd forinttal 71,5 milliárdra nőtt a költségvetés alá tartozó intézmények adóssága, míg a négy orvosegyetem adóssága mintegy 22 milliárd forint.

Augusztus végén összességében az egész intézményrendszer lejárt tartozásállománya 93,7 milliárd forint volt.

„Pontos adatunk nincsen, hogy mi az adósság szerkezete. A korábbi évekkel ellentétben most már van benne rezsi, tehát vannak benne lejárt közműszámlák, de általános érvénnyel el lehet mondani, és ezt a korábbi évek felmérései alapján bizton állíthatom, hogy az adósságnak legalább a fele az orvostechnikai beszállítók felé áll fenn” – nyilatkozta az Inforádiónak Rásky László.

A görgetett tartozás sajnos nem új probléma. Amint arról a 168.hu is beszámolt, az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete már 2016-ban is figyelmeztetett a beszállítói tartozások kiegyenlítésére.

„A helyzet nagyon súlyos, és most már minden gazdasági szereplőt érint, tehát nem csak azokat a tőkeszegény mikro- vagy kisvállalkozásokat, amelyek jellemzően magyar tulajdonban vannak, hanem már a nagyok is érzik ennek a hatását” – mondta az orvostechnikai cégek képviselője. „Azonnali adósságrendezésre van szükség” – jelentette ki Rásky László.

(Kiemelt kép: illusztráció. Egy anya részt vesz koraszülött újszülöttjének gondozásában. Fotó: Jessica Bordeau / BSIP via AFP)

 

09:38

Hiba, hogy az Európai Bizottság azt erőlteti, hogy a miniszterelnökök tűzzék napirendre Ukrajna EU-csatlakozását, mert az nincs előkészítve. Az azonnali csatlakozás helyett először öt-tízéves időtávra stratégiai partnerségi megállapodást kellene kötni Ukrajnával – jelentette ki a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

08:47

Lezárták a Normafát, mert az ónos eső következtében a fákra rakódott jég az éjszaka megvastagodott, ágak és tenyérnyi jégdarabok szakadnak le, kisebb fák kidőlése is várható – tudatta a XII. kerületi önkormányzat péntek reggel.