Egy hónap alatt 9 milliárd forinttal nőtt a kórházak adóssága

41 milliárd forintot is meghaladó összeggel tartoznak a kórházak a beszállítóknak. A helyzet pedig csak romlik.

2021. június 25., 10:55

Szerző:

Május végén az április végi 33 milliárd forint után a 42 milliárd forintot is meghaladta a kórházak tartozásának összege – írja a Magyar Államkincstár legfrissebb adatai alapján a Világgazdaság

A járó- és fekvőbeteg-szakellátó intézményekben, az egészségügyi ágazati háttérintézményekben és a klinikai központtal rendelkező felsőoktatási intézményekben összesen 42 milliárd forintnyi számla halmozódott fel. Ebből az állammal szembeni kötelezettség mindössze 200 millió forint, a szállítóknak, szolgáltatóknak viszont 41,6 milliárd forint az összeg. Ez utóbbiból 700 millió forint az államháztartáson belülre irányul. A MÁK szerint az adós intézmények száma májusban 302, ebből kizárólag 30 nap alatti tartozással 150 intézmény rendelkezett.

„Már több mint fél éve nem fizettek a beszállítóknak” – mondta Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkára a portál megkeresésére. Hozzátette:

a valós adat még ennél is magasabb lehet, mert az egészségügyben 60 nap a fizetési határidő,

azaz a szállítást, valamint a számlázást követő 61. napon válik lejárttá egy tartozás.

Az OSZ főtitkára hangsúlyozta, a legnagyobb bajban a kisebb beszállítók vannak. A szakember véleménye szerint kár lenne megvárni az év végi szokásos kórház-konszolidációt, többször javasolták a országos kórház-főigazgatónak az év közbeni adósságrendezést.

(Kiemelt kép: MTI/Balázs Attila)

11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.