Hadházy nem engedi el Tóth Csaba ügyeit, feljelenti

A független képviselő Fiala János műsorában beszélt introvertáltságáról, fideszes korrupcióról és arról, feljelentést tesz pénzmosás és adóelkerülés gyanúja miatt. 

2021. október 6., 11:13

Szerző:

A héten új évaddal jelentkezett Fiala János immár 21 éves műsora, a Keljfeljancsi. A szerda reggeli adás vendége Hadházy Ákos volt. Az ellenzéki előválasztáson a Momentum támogatásával induló független országgyűlési képviselő Zuglóban legyőzte a szocialista Tóth Csabát, aki jelenleg a kerület képviselője, és aki végül feladta előválasztási kampányát. Hadházy ettől függetlenül mintegy négyszer annyi szavazatot kapott, mint Tóth.

Hadházy 2006 és 2014 között volt a szekszárdi önkormányzatban képviselő. 2014-ben indította el a trafik-ügyet, előtte évekig azt remélte, hogy még változhat a Fidesz. Fiala János kérdésre, hogy mi volt a különlegessége a trafik-ügynek, amitől ez ennyire fontos lett számára, Hadházy azt válaszolta, ez az utolsó csepp volt a korábbi „szimpla” hűtlen kezelések után. Amiben különleges volt számára az az, hogy a trafik-ügy arról is szólt, hogy emberektől elvették a megélhetésüket az újraosztással, ugyanúgy, ahogy Hadházy szüleitől elvették a földjüket évtizedekkel ezelőtt.

Fiala János felvetésére, hogy a korábbi ügyek miért nem verték ki nála a biztosítékot, a képviselő úgy reagált, túl sokáig volt lojális, megpróbálta belülről rendezni ezeket az ügyeket. Hadházy azt is mondta, a 2014 óta végzett munkájával szerinte nagyrészt jóvátette a korábbi esetleges hibáit. 

Fiala meglátása szerint Hadházy Ákos mintha nehezebben működne közösségben, inkább „magányos harcos” képét mutatja. A négy éve független képviselő magáról azt mondta, alapvetően introvertált személyiség, nem igényli, hogy „naponta lejárjon sörözni”. Korábbi párttagságaival kapcsolatban kifejtette, fideszesként mondta, hogy nem kéne lopni, de loptak, ezért eljött. Az LMP-ben konfliktusa volt az összefogás kapcsán, ezért távozott.

Hadházy visszautasította Fiala jelzőjét, miszerint a Momentum szeretője lenne. Elmondta, hogy minden párttal beszélt, mielőtt a Momentum mellett döntött volna. Mint ismeretes, a politikust az előválasztáson a Momentum, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Civil Zugló támogatta, mindenki más Tóth Csaba mögött állt. Ez csalódást okozott Hadházynak, de annak örült, hogy a támogatók végül kihátráltak Tóth mögül.

Fiala János felvetette, hogy a Momentumnak momentumosokat kéne támogatnia, Hadházy pedig nem tagja a pártnak, mégis a párt színeiben indult. Erre azt a választ kapta, hogy a Momentum volt az egyetlen, amely megértette Hadházy korrupció elleni harcának fontosságát. 

A műsorvezető szerint Fekete-Győr Andrásnak már jóval korábban „becsípődése” volt Tóth Csaba. Fiala János arra volt kíváncsi, mi lehet ennek az oka, miért volt a Momentum elnökének ilyen fontos Zugló. Hadházy azt mondta, hogy egy félkomoly beszélgetésben vetődött fel először zuglói indulása, később tette egyértelművé, hogy amennyiben támogatja a Momentum, elindul. Elmondta azt is, hogy amikor elvállalta a zuglói indulást, keveset tudott a kerületről, de megvizsgálta az ügyeket és úgy látta, lenne tennivaló. Tóth Csaba ügyéről is hallott korábban, de nem olyan mélységben, mint ahogy azóta feltárta. 

Arra a kérdésre, hogy lett-e volna képviselőjelölt bárhol, ha a Momentum nem indítja, Hadházy az válaszolta, nem tudja, mert ez fel sem vetődött. Ő valóban független képviselő, nem kell semmilyen parlamenti székbe kapaszkodnia, ennek alapja pedig az, hogy bármikor meg tud élni állatorvosként. Úgy gondolja, nem csak országgyűlési képviselőként lehet politizálni, főleg, ha nem lesz kormányváltás. Ha pedig lesz, akkor a parlamentben tud többet tenni, de ugyanazt a tevékenységet folytatná a kormányon is, mint amit ellenzékiként: a korrupcióval szemben nincs kompromisszum, azt akarja megüzenni, hogy kormányváltás esetén lesz felelősségrevonás, és a „sajátjaik" ellen is el fognak járni. Ha pedig nem lenne képviselő, akkor is folytatná feltáró tevékenységét, addig, amíg a családja mellette áll.

Hadházy arról is beszélt, utólag visszanézve sem járna el másképp a korrupciós ügyek feltárásával kapcsolatban. Móra Ferenc régészettel kapcsolatos mondásához hasonlította a korrupciót Magyarországon: Móra szerint, ha bárhol Magyarországon eldobja valaki a kalapját, ott leletet talál. Hadházy szerint ez a helyzet a korrupcióval is. 

Szóba került a főpolgármester ásós sztorija, amikor Karácsony Gergely Tóth Csabára célozva korábban arról beszélt, hogy Zuglóban „elásnák őt”. Hadházy a kampány alatt erről a sztoriról és az ásóról posztolt, amivel azt szerette volna kifejezni, hogy nem hátrál.

Fiala János egy Karácsony interjúból idézett, miszerint a Partizán műsorában a főpolgármester leszögezte, hogy Tóth Csabának nincsenek kétes ügyei, és hogy Tóth nem fenyegette meg.  Hadházy ennek kapcsán annyit mondott, örül, hogy végül sikerült Karácsonyt meggyőzni arról, hogy hátráljon ki Tóth mögül, ugyanakkor elmondta azt is, hogy nem kérdezte, miért nem vétózta meg Karácsony az MSZP-Fidesz zuglói parkolási alkuját ottani polgármestersége idején, de boldog, hogy sikerült meggyőzni az ellenzéket, hogy a saját ügyeiknek is legyenek következményei.

Hadházy Ákos elmondta, egykori ellenfele visszalépésétől függetlenül „nem fogja elengedni” Tóth Csaba ügyeit, hanem feljelentést tesz majd pénzmosás és adóelkerülés gyanúja miatt. 

A teljes beszélgetést itt lehet visszanézni:

(Fiala János élő műsora minden hétköznap 6 óra 51 perctől online látható és hallható a 168 weboldalán, Facebook-oldalán, illetve YouTube-csatornáján. A műsorhoz – és Fiala Jánoshoz – az adás alatt önök is hozzászólhatnak a 06 1 700 1242-es telefonszámon, vagy írhatnak neki a dr.fialajanos@gmail.com email címre. Kiemelt kép: Hadházy Ákos és Tóth Csaba Fotók: Karancsi Rudolf I 168.hu)