Titokban rögzített hangfelvételen beszél arról Karácsony Gergely, hogy MSZP-s politikus fenyegette a családját

2019. szeptember 26., 10:44

Szerző:

Erős kijelentéseket tett politikai szövetségeseiről, főleg a zuglói szocialistákról Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt egy titokban rögzített hangfelvételen - értesült a 444. A portál azt írja, a felvétel szerdán a Herbal Reality YouTube-csatornáján jelent meg, de nem sokkal később a hanganyag már nem volt elérhető a videómegosztón, de több más helyen felbukkant az interneten. A felvétel nem teljes, hanem vágott, részletekre bontott hanganyag, amelyen Karácsony Gergelyprivát környezetben, fesztelenül beszél, a háttérben még gyerekzsivaj is hallatszik. A kérdező hangja el van torzítva a felvételen, de alighanem női hangot hallunk.

A beszélgetésben a politikus több dehonesztáló megjegyzést tesz ellenzéki szövetségeseire - például a DK-s Gy. Németh Erzsébetre, aki szerinte nem fog nyerni a XVII. kerületben polgármesterjelöltként -, de a leginkább az MSZP befolyásos zuglói szervezetét kritizálja.

EP-választás - Az MSZP kampányrendezvénye Karácsony Gergely beszédet mond az MSZP kampányrendezvényén 2019. május 18-án
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Karácsony Gergely 2014 óta Zugló polgármestere, a választáson a baloldal, így az MSZP is egységesen támogatta, a zugló közgyűlésben pedig a szocialista képviselők segítségével tudta irányítani a városrészt. Így első kézből ismerhette a helyi pártszervezetet. A kerület polgármesteri tisztségéért idén az MSZP-s Horváth Csaba indul (aki előválasztáson mérkőzött meg Karácsonnyal), akinek szerepéről az ellenzéki térfélen Karácsony azt mondja,

„A Horváth Csaba egyébként egy kurva nehéz falat, mert a Horváth Csaba sajnos egy szikla ebben a konstrukcióban, jobban mint a Tüttő Kata, vagy bárki. Az egész az, hogy őt kiszereljük ebből a dologból, és rábeszéljük az előválasztásra, ez volt a vigaszág.”

A felvételen arról is beszél, hogy Zugló jól járhat Horváth Csabával, mert ott a helyi szocialisták feletti kontrollt csak egy szocialista tudja megvalósítani.

„Ennek az alternatívája pedig egy sokkal jobb renoméjú, volt iskolaigazgató, akit a helyi szocik akarnak, aki két perc után nem fogja tudni, hogy hol van, és szétlopnak mögötte mindent. Csabának legalább annyi esze van, hogy mi az, amiért börtönbe lehet menni. Ez nyilván kifelé nagyon ciki, meg tartalmiakban is sok szempontból ciki.”

Karácsony Gergely azt is említi, hogy ha újra Zuglóban próbálkozna a polgármesteri tiszt elnyerésére, éppen a szocialisták miatt nem lenne sok esélye:

„Ha én visszamegyek Zuglóba, akkor engem elásnak (...) tudnék mesélni néhány sztorit, de a szocikkal közösen nem tudunk indulni.”

El is mesél egy esetet az MSZP zuglói erős emberéről, Tóth Csabáról:

„- Igaz, hogy megfenyegette a családodat?

- Ne viccelj. Többször.”

 

A politikus a 444-nak a felvételről azt mondta, titkosszolgálati módszerekkel rögzített, összevágott hangfelvétel került nyilvánosságra, amin „alighanem”az ő hangja hallható. A főpolgármester-jelölt elmondta, ez egy magánbeszélgetés volt, hónapokkal korábban zajlott, de hogy kivel, azt az eltorzított hang miatt nem tudja azonosítani. Szerinte ezek a Fidesz módszerei, „amelyek a Rogán-Habony tengely” lejárató akcióira hajaznak.

A Tóth Csaba kapcsán emlegetett fenyegetésekről a politikus azt mondta:

„Többször beszéltem arról, hogy polgármesterként kaptam fenyegetéseket, de nem politikai szereplőktől. Most sem beszélek másról. Nem hátráltam akkor sem, most sem fognak tudni erre rávenni. Mert ebből is látszik, hogy nálam zéró tolerancia van a korrupcióval szemben.”

Az Indexnek Tóth Csaba azt mondta, Karácsony Gergely már tisztázta, így neki felesleges is lenne cáfolni, de természetesen soha nem fenyegette meg a zuglói polgármestert. Tóth Csaba szerint nem állnak konfliktusban, „a politikai együttműködés mindig vitákkal jár, de a viták viszik előre az ügyeket és nekünk mindig sikerül megegyezni”. Értetlenségének adott hangot a zuglói szocialistákat érintő korrupciógyanúval kapcsolatban is, szerinte semmiféle vád nem érte és érhette őket, hiszen a jelenlegi nyolc szocialista önkormányzati képviselőnek nem volt többsége a testületben. – Nem tudtak önállóan döntést hozni, ez a kerület az elmúlt öt évben csak konszenzussal tudott működni, hiszen sem a jobb, sem a baloldalnak nem volt önállóan többsége – mondta.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.