Tóth Csaba visszalép a jelöltségtől

Várható volt.

2021. szeptember 27., 14:12

Szerző:

Tóth Csaba, az MSZP zuglói jelöltje hétfő délután bejelentette: visszalép a jelöltségtől.

Tóth Csaba mögött hétvégén omlott össze a támogatás. Előbb Karácsony Gergely jelentette be a miniszterelnök-jelölti vitán, hogy nem támogatja, majd egy napon belül a DK, a Jobbik és a Párbeszéd is kihátrált mögüle. Tóth úgy fogalmazott: úgy érzi, lejárató kampány indult ellene, és a nevét „besározták”.

 Azt mondta, parlamenti mandátuma hátralévő idejében a zuglóiakat fogja képviselni, mert „képviseletre van szükségük”. Ő viszont ilyen körülmények között már nem tudná képviselni Zuglót.
Szerinte a pártok politikai számításból hátráltak ki mögüle.

„Nem a bosszú vezérel” - mondta, ugyanakkor szerinte olyan lejáratókampány indult ellene, ami a Fidesz módszereire emlékezteti. Azt is elmondta, hogy a családját is megfenyegették, az ügyben a rendőrségen tett feljelentést.

Tóth Csaba szerint egy tisztességes választáson győzelmet aratott volna, de a sejtetéseken alapuló, „a Fideszt idéző módszerekkel folytatott lejárató kampány” után nem tudja napi szinten képviselni tovább a zuglói polgárokat. Az ellene felhozott vádakra azt mondta: egy ilyen támadáscunamiban a helyreigazítási kérelmek és a perek elveszítik az értelmüket. A néhány hónap múlva megjelent néhány soros helyreigazítások már senkit sem fognak érdekelni. Ezek ellen nem lehet védekezni.

Tóth szerint Karácsony Gergely és a mögötte felsorakozott pártok úgy hátráltak ki mögüle, hogy lehetősége sem volt az ellene felhozott vádakat cáfolni.

„Nem vagyok naiv, tisztában vagyok a politika természetével. Nem gondoltam, hogy így kell megismernem Churchill igazságát: az ellenségek nem velünk szemben, hanem mögöttünk vannak, és nem válogatnak az eszközökben. Persze csak addig, amíg nem fog velük is ugyanez megtörténni”

– mondta Tóth Csaba. Szerinte lehetne keményebb dolgokat is mondani azokra, akik elárulták őt, de nem a bosszú vezérli, a képviselőségéből hátralévő időt a zuglóiak képviseletére szeretné fordítani. 

Végül azt mondta:

„Nincs rá szükségem, hogy ebben a politikai mocsárban tovább küzdjek, amelyben nem az értékek, csak az érdekek a fontosak. Úgy döntöttem, hogy visszalépek a jelöltségtől.”

A Telex több forrásból úgy értesült, Tóth visszalépése mögött nem csupán Karácsony Gergely, az MSZP, a Párbeszéd és az LMP közös miniszterelnök-jelöltjének, majd több, korábban mögötte álló párt támogatásának megvonása áll, hanem az is, hogy az előválasztási részvételi, valamint a lebonyolító pártok által ismert adatok fényében Hadházy Ákos, a Momentum és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt által támogatott jelölt áll nyerésre Budapest 8. választókerületében, ahol információik szerint

országosan a legmagasabb arányú a részvétel másfél nappal az urnazárás előtt.

Karácsony Gergelyt többször is „a volt miniszterelnök-jelöltem”-nek nevezte. Elmondta azt is, hogy a kampány előtt azzal fenyegették meg, hogy ha nem száll ki a politikából, akkor megölik. A rendőrség megtalálta az elkövetőt, és lezárta a nyomozást. Erről Tóth állítása szerint Karácsony Gergely is tudott, de semmit nem tett, nem állt ki mellette.

A zuglói ellenzéki képviselőjelölt így Hadházy Ákos lesz.

Az MSZP szombaton még arról nyilatkozott, hogy nem lépteti vissza a korrupciós ügybe keveredett politikusát, Tóth Csabát az ellenzéki előválasztástól.  A szocialista politikusról a napokban derült ki, hogy 2012-ben Zalaegerszegen létrehoztak egy alapítványt, majd 2013-ban megvettek egy gyártelepet a XXII. kerületi Gyár utcában. A lap részletesen leír egy bonyolult üzleti konstrukciót, amelyben Tóth Csaba és több olyan személy cége is szerepet kap, akiket a szocialista képviselő bizalmi embereinek tartanak és közülük többen Zuglóban is fontos szerephez jutottak az elmúlt években.

Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt a múlt pénteki miniszterelnök-jelölti vitában jelentette be, hogy nem támogatja többé Tóth Csabát.

(Kiemelt kép: Tóth Csaba magyar politikus, MSZP-s országgyűlési képviselő interjút ad a 168.hu-nak 2021. szeptember 8-án. Fotó: Karancsi Rudolf / 168.hu)

 

Itt a javaslat, a gyógyszertárak dobozonként akár 120 forintos áremelkedést akarnak. Amikor 50 forint egy zsömle, 500 forint alatt nem lehet kenyeret kapni, akkor a javasolt modell szerinti áremelés a tűréshatáron belül van – állítják.