Magyarországra ért a kanadai füst

Magyarországot is elérte a kanadai erdőtűzhöz köthető nagy mennyiségű füst – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán kedden.

2023. július 11., 19:03

Szerző:

Észrevehető, hogy nem kristálytiszta a magas légkör, de nemcsak Magyarország felett, hanem Európa délnyugati, déli felén is nagy területen ez a helyzet – írták.

Az OMSZ arra is figyelmeztet, hogy a Földközi-tenger nyugati medencéje fölött szaharai eredetű por van a magasban, Magyarország felett pedig minden valószínűség szerint a kanadai erdőtűzhöz köthető nagy mennyiségű füst.

(Kiemelt képünk forrása: Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldala)

Az Osztrák Szövetségi Vasutak (ÖBB) tájékoztatása alapján október 2-től (hétfőtől) október 26-ig, a hegyeshalmi fővonalon végzett felújítás jelenlegi fázisához igazodva több Budapestről induló és Bécsen túl közlekedő railjet xpress rövidebb útvonalon, csak Bécsig közlekedik. Az utazóközönség számára tehát továbbra is elérhetőek maradnak a railjet szerelvények mind belföldön, mind a külföldi szakaszon, de bizonyos járatoknál Bécsben másik vonatra kell átszállni.

Pert nyert a Greenpeace a Fertő tavi beruházásra 2023. májusában kiadott környezetvédelmi működési engedély ügyében. Az UNESCO október 2-án tart vizsgálatot a helyszínen és dönt a világörökségi terület veszélyes listára kerüléséről is.

A megbízólevél átadása Alekszandr Lukasenko államfővé választásának törvényesként való elismerését jelenti, miközben az Európai Unió nem fogadja el törvényesnek a három évvel ezelőtti választások eredményét.