Még ma eléri Európát a kanadai erdőtüzek füstje

Szakértők szerint az észak-amerikai füstfelhők még ma elérhetik Norvégiát, a tengerentúlon emberek milliót veszélyezteti a légszennyezés, New York is füstbe borult.

2023. június 8., 14:00

Szerző:

Minden jel szerint még csütörtökön eléri Norvégiát a kanadai erdőtüzektől származó füst egy része. A Norvég Klíma- és Környezetkutató Intézet (NILU) légkör- és klímakutatói egy előrejelzési modellt használva igyekeznek megfejteni a füst útját a légkörben, és így jutottak arra a következtetésre, hogy az hamarosan eléri az ország légterét.

A füst június 1-je óta terjed Grönland és Izland felett, és Dél-Norvégiában is már az aeroszolos részecskék növekvő koncentrációját regisztrálták.    Ködre és füstszagra lehet számítani – közölte Nikolaos Evangeliou, a NILU vezető kutatója. Ugyanakkor úgy vélte, hogy Norvégiában a levegőben lévő szennyezőrészecskék száma nem lesz olyan magas, hogy károsítsa az emberek egészségét.

Az Egyesült Államok keleti partján veszélyes mértékű szennyezést tapasztaltak a Kanadában égő erdőtüzek következményeként. Az egészségtelen levegő ott egészen a középnyugati országrészig húzódik. 

A füst emberek millióit érintette, repülőjáratokat kellett elhalasztani nagyobb repülőtereken. A fejlemények arra késztették az embereket, hogy elővegyék a világjárvány idejéből megmaradt arcmaszkjaikat.

Kanada kérésére az Európai Unió csaknem háromszáz tűzoltóval segíti az észak-amerikai országban pusztító, az elmúlt 10 év legkiterjedtebb erdőtüzeinek oltását.  Az EU polgári védelmi mechanizmusán keresztül Franciaország, Portugália és Spanyolország ajánlotta fel szakembereit a lángok megfékezésére. Az EU vészhelyzeti reagálási koordinációs központjának (ERCC) szakértői is a helyszínre érkeztek az európai szintű reagálás összehangolására.

 

(Fotó: New York füstben áll a hetek óta tartó kanadai erdőtüzek miatt. 2023.06.08 /AFP/Eren Abdullahogullari)
    

 

Moszkva és Phenjan közt átfogó katonai együttműködés kezd kialakulni: Észak-Korea nagy mennyiségű lőszerrel támogatja az orosz haderő Ukrajna elleni háborúját, Oroszország pedig védelmi szövetséget kötött az ázsiai állammal és elkezdett nekik korszerű haditechnikai vívmányokat szállítani. Mindeközben videófelvételek bizonyítják, hogy észak-koreai katonák vannak Oroszországban.