Még ma eléri Európát a kanadai erdőtüzek füstje

Szakértők szerint az észak-amerikai füstfelhők még ma elérhetik Norvégiát, a tengerentúlon emberek milliót veszélyezteti a légszennyezés, New York is füstbe borult.

2023. június 8., 14:00

Szerző:

Minden jel szerint még csütörtökön eléri Norvégiát a kanadai erdőtüzektől származó füst egy része. A Norvég Klíma- és Környezetkutató Intézet (NILU) légkör- és klímakutatói egy előrejelzési modellt használva igyekeznek megfejteni a füst útját a légkörben, és így jutottak arra a következtetésre, hogy az hamarosan eléri az ország légterét.

A füst június 1-je óta terjed Grönland és Izland felett, és Dél-Norvégiában is már az aeroszolos részecskék növekvő koncentrációját regisztrálták.    Ködre és füstszagra lehet számítani – közölte Nikolaos Evangeliou, a NILU vezető kutatója. Ugyanakkor úgy vélte, hogy Norvégiában a levegőben lévő szennyezőrészecskék száma nem lesz olyan magas, hogy károsítsa az emberek egészségét.

Az Egyesült Államok keleti partján veszélyes mértékű szennyezést tapasztaltak a Kanadában égő erdőtüzek következményeként. Az egészségtelen levegő ott egészen a középnyugati országrészig húzódik. 

A füst emberek millióit érintette, repülőjáratokat kellett elhalasztani nagyobb repülőtereken. A fejlemények arra késztették az embereket, hogy elővegyék a világjárvány idejéből megmaradt arcmaszkjaikat.

Kanada kérésére az Európai Unió csaknem háromszáz tűzoltóval segíti az észak-amerikai országban pusztító, az elmúlt 10 év legkiterjedtebb erdőtüzeinek oltását.  Az EU polgári védelmi mechanizmusán keresztül Franciaország, Portugália és Spanyolország ajánlotta fel szakembereit a lángok megfékezésére. Az EU vészhelyzeti reagálási koordinációs központjának (ERCC) szakértői is a helyszínre érkeztek az európai szintű reagálás összehangolására.

 

(Fotó: New York füstben áll a hetek óta tartó kanadai erdőtüzek miatt. 2023.06.08 /AFP/Eren Abdullahogullari)