A Fidesz beindította a baloldalt kivéreztető gépezetet

A Fidesz számára már nem fontosak a jelentőségüket vesztett baloldali politikusok, ezért elengedi a kezüket.

2024. szeptember 3., 09:38

Szerző:

A baloldali politikusok elleni eljárások azt jelzik, hogy a Fidesz számára már nem fontos sem a DK, sem az MSZP fennmaradása – állítja Hadházy Ákos parlamenti képviselő és Horn Gábor, a Republikon Intézet vezetője. A Népszava cikkében ezzel kapcsolatban felidézi, hogy a közelmúltban letartóztatták Kiss Lászlót, a III. kerület DK-s polgármesterét, majd nem sokkal később szintén korrupciós bűncselekmények gyanújával vádat emeltek négy szocialista politikus, Baja Ferenc korábbi miniszter és államtitkár, Tóth Csaba volt parlamenti képviselő, Molnár Zsolt az MSZP pártigazgatója, illetve Horváth Csaba zuglói polgármestere ellen. 

A lap megkereste az ügyben Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt, aki elmondta: 

Nem kizárólag baloldaliakkal szemben folynak eljárások. A zuglói ügyben például van fideszes érintett is. Ezzel együtt senki sem hiheti, hogy az ügyészség független lenne. Hisz órákig lehetne sorolni, hogy az ügyészség hány és hány esetben akadályozta meg fideszes politikusok által elkövetett bűncselekmények feltárását. 

A politikus hozzátette, ebből persze nem következik az, hogy azok a baloldaliak, akikről most szó van, mind ártatlanok lennének. Kérdés azonban, hogy miért a választások után vették elő a politikusok korrupciós ügyeit. Ezzel kapcsolatban Hadházy Ákos biztosra vette, hogy Horváth Csaba neve így vagy úgy mindenképpen elő fog kerülni: ha veszít, akkor már nem fontos a személye, ha nyer, akkor egy hivatalban maradó polgármestert lehet támadni. Óbudán, Kiss László esetében ugyanez a helyzet. Összességében Hadházy Ákos úgy látja, hogy a Fidesznek már nincs szüksége a jelentőségét vesztett baloldal politikusaira, elengedi a kezüket. 

Horn Gábor, a Republikon Intézet vezetője hasonló véleményen van. Szerinte lehetséges olvasat, hogy a baloldal már nem számít, és korábban a Fideszben létezhetett egy olyan belső megállapodás, hogy nem letakarítani kell a pályáról a DK-t és az MSZP-t, hanem életben tartani. Ám úgy tűnik, hogy a Fidesznek ez már nem érdeke.

„Senki nem szól az ügyészségnek, hogy ne vegye elő ezeket az ügyeket. Így aztán beindul a gépezet. Elengedték a buldogokat”

– konstatálta Horn Gábor.

(Kiemelt képünkön Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke. Forrás: 168.hu)