Hadházy Ákos újra előhúzta a menóra rongálási ügyet, nem véletlenül

Hadházy Ákos arról kérdezte Polt Péter legfőbb ügyészt, hogy a 2013-as menóra és emléktábla rongálók között volt-e olyan ember, aki jelenleg a zuglói Fidesz-KDNP önkormányzati képviselőjelöltje.

2024. május 28., 15:13

Szerző:

Noha az már évekkel ezelőtt történt, Hadházy Ákos újra felmelegítette a menóra-rongálók ügyét a 24.hu beszámolója szerint.

Ahogyan arról korábban a 168.hu is beszámolt, 2013-ban ismeretlenek megrongálták a Hanuka ünnep tiszteletére, a fővárosban emelt menórákat és emléktáblákat. Az esetről a rendőrség később egy videót is közzétett, melyen több 180-190 cm magas, 18-20 év körüli férfi látható. Az egyik férfi fekete bomber dzsekit, fehér sálat, fehér terepmintás nadrágot, magas szárú fűzős bakancsot, kötött sapkát, kapucnis pulóvert, fekete hátizsákot viselt. A másik férfi rövid hajú, szemüveges, fekete kapucnis pufi dzsekit, világosszürke színű farmernadrágot, többszínű foltos hátizsákot viselt. A harmadik férfi szintén szemüveges. Parka kabátot viselt, melynek kapucnija szőrmével futtatott, és sötét nadrág, valamint fehér talpú, fekete magas szárú edzőcipő volt rajta.

A rongálók sokáig szökésben voltak, ugyanakkor a rendőrség később elfogta őket, majd a bírósági tárgyalásukra is sor került. A Fővárosi Törvényszék ezután a 24.hu megkeresésére közölte, a bíró külön magatartási szabályként előírta számukra két könyv elolvasását: az egyik Fejtő Ferenc Magyarság, zsidóság, a másik Fleck Gábor-Szuhay Péter Kérdések és válaszok a cigányságról című műve volt. Olvasónaplót kellett írniuk, és bemutatni a melléjük kirendelt pártfogó felügyelőnek.

S hogy miért fontos ez? Mert Hadházy Ákos újra ráirányította a 2013-as ügyre a figyelmet. A független képviselő ugyanis írásbeli választ igénylő kérdést nyújtott be Polt Péter legfőbb ügyésznek, akit arról kérdezett, hogy a vallási tisztelet tárgyának megrongálásával folytatólagosan elkövetett rongálás és garázdaság miatti büntetőeljárásnak érintettje volt-e olyan ember, aki jelenleg a zuglói Fidesz-KDNP önkormányzati képviselőjelöltje.

Polt Péter erre természetesen kitért a konkrét válaszadás elől, így csupán azt közölte, hogy a végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett börtönre ítélt terheltek már mentesültek a büntetett előélethez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól, a próbára bocsátott terhelt adatait pedig törölték a hátrányos jogkövetkezmények alatt álló, büntetlen előéletű személyek nyilvántartásából. Hadházy Ákosnak a legfőbb ügyész éppen ezért a büntetőeljárásokkal érintett személyekről nem adhatott tájékoztatást.

A menóra amúgy a zsidóság egyik legrégebbi jelképe, az egy hétágú gyertyatartót takar, amely a Mózes által látott égő csipkebokrot szimbolizálja. Eredetileg a menóra olajlámpás volt, csak sokkal később, a gyertya feltalálása után vált gyertyatartóvá.

(Kiemelt képünkön Hadházy Ákos politikus, független országgyűlési képviselő. Fotó: Karancsi Rudolf / 168.hu)