Horn Gábor: a választók rég túltették magukat Gyurcsányon

A Republikon Intézet igazgatója a 168-nak elmondta: az MSZP a túlélésért küzd, Karácsony Gergely eredménye pedig megmutatta, hogy nem végezte el a házi feladatát, nem kampányolt eleget. 

2021. október 5., 09:38

Szerző: ,

Az előválasztásról kérdezte Fiala János a 168-on futó Keljfeljancsiban Horn Gábor egykori SZDSZ-es országgyűlési képviselőt, aki jelenleg a Republikon politikai elemző intézet elnöke. Fiala János és vendége, miután tisztázták, hogyan kell Márki-Zay Péter nevét helyesen ejteni, rátértek az előválasztás fontosabb kérdéseire. Horn elmondta, meglepődött, de

számított rá, hogy Márki-Zay lett a harmadik, ezt ugyanis már hetek óta lehetett látni különböző kutatásokból. 

Ami igazán meglepte azok a különbségek, szerinte Karácsony lemaradása annak köszönhető, hogy nem végezték el a munkát, amit el kellett, sokat hezitált a főváros és a miniszterelnöki jelöltség között, későn kezdte és nem járta végig az országot, mint Dobrev Klára.

Arra a kérdésre, mennyire nagy szám az, hogy 634 ezren vettek részt az előválasztás első fordulójában, Horn azt válaszolta, kutatásaik 550 és 650 ezer közé saccolták a részvételt, számára nem volt meglepetés a részvétel. Szerinte ezek az emberek 22-ben is el fognak menni az ellenzékre szavazni, és vélhetően viszik a környezetüket is. Az előválasztás alkalmas volt arra is, hogy érzelmi kötődést alakítson ki, ebben szerinte mindig hiányt szenvedett a balliberális oldal. Az előválasztás tétjének azt nevezte, hogy milyen lesznek az erőviszonyok, ezek politikai alkukkal alakultak ki, amik Horn szerint rendben vannak, mégha kifelé néha rosszul is nézett ki olykor. 

Horn szerint a zavaros, megosztott, időnként bénázó ellenzéknek sikerült az első házi feladatot megoldani, az előválasztással sikerült kihívóként felállni a Fidesz által nehezített pályán. Ugyanakkor az MSZP-vel kapcsolatban hozzátette: a pártnak mostanra más célja sem maradt, mint túlélni, és ez szerinte a politikában megbocsájthatatlan. Horn Gábor szerint

az is az előválasztás javára írandó, hogy a zűrös, korrupciós, offshore vagy karlendítős figurákat kiszórták a választók. 

Arról, hogy Karácsony miért támogatta szinte az utolsó pillanatig Tóth Csabát, Horn azt mondta, ha valaki elfogadja egy párt támogatását, infrastruktúráját, akkor van, amibe bele kell állni.  

Fiala János a műsorban felvetette: Karácsony és MZP olyan benyomást keltenek, mintha két alkalmatlan ember már előre miniszterelnököt játszana. , A Republikon igazgatója válaszában kifejtette: Karácsony csetlés-botlásai ellenére van vállalható és értékelhető múltja, ahogy Márki-Zay is bizonyított Hódmezővásárhelyen. Horn Gábor szerint Karácsony és Márki-Zay összefogásában a politikaellenesség is megnyilvánul, ez lehet a választói vonzalom oka; szerint folyamatosan összefogást sürgettek a szavazók, de csak most jutottak el idáig a pártok vezetői. 

Az elemző szerint szerinte jó húzás volt Gyurcsány Ferenctől a felesége indítása.

Az elemző kifejtette, hogy Gyurcsány Ferenc nem húzta le a vízbe Dobrev Klárát, mint egy malomkő. Ezt azzal indokolta, hogy az előválasztók harmada rá adta a voksát, ők azok, akik túltették magukat Gyurcsányon. Felhívta a figyelmet, hogy volt ugyanakkor egyharmadnyi voksoló, akik Márki-Zayra szavaztak, ők viszont továbbra sem akarnak Gyurcsányra szavazni.

A visszalépésekről azt mondta: megvan rá a lehetőség, közjogi akadálya nincs ennek a megoldásnak, legfeljebb morális. Horn szerint azonban mind Márki-Zay, mind Karácsony őszintén hisz abban, hogy a leginkább alkalmas jelöltet kell állítani Orbán ellen. 

A teljes beszélgetést itt lehet visszanézni:

(Fiala János élő műsora minden hétköznap 6 óra 51 perctől online látható és hallható a 168 weboldalán, Facebook oldalán, illetve YouTube csatornáján. A holnapi adás vendége Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, az ellenzéki összefogás zuglói képviselő-jelöltje lesz. A műsorhoz önök is hozzászólhatnak a 06 1 700 1242-es telefonszámon. Kiemelt kép: Horn Gábor a Republikon Intézet Civilek, politika, alternatíva című konferenciáján a budapesti A38 Hajón 2015. március 5-én. MTI Fotó: Mohai Balázs)