Fiala János: A Városháza-botrány örökre árnyékot fog vetni Karácsonyra és a városvezetésre

A KeljFelJancsi csütörtöki adásában Kiss Ambrus főpolgármester-helyettest szembesítette a műsorvezető az ügy ellentmondásaival.

2021. november 18., 11:14

Szerző:

Békés hangulatban kezdődött, majd pillanatok alatt vihar kerekedett Fiala János és Kiss Ambrus közötti beszélgetésben. A KeljFelJancsi csütörtöki adásában a főpolgármester-helyettest a Városháza vélt eladása kapcsán kirobbant botrány anomáliáival szembesítette a rádiós/tévés műsorvezető. Fiala János nem értette, hogy Barts J. Balázs, a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. vezérigazgatója hogyan tárgyalhatott – piackutatásra hivatkozva – egy ingatlan eladásáról hónapokkal azután, hogy a terület jövőjéről már döntés született. Az ismeretlen(ek) által nyilvánosságra hozott hangfelvétel után a fővárosi önkormányzat igazoló jelentést kért. Kiss Ambrus szerint ez az ügy nettó jogi kérdés.

„Nyilván aki hülyeségeket beszél egy kabinetdöntéssel szemben, amiben egyértelműen állást foglaltunk, és locsog-fecseg teljesen felesleges, hogy milyen körben, és mindezt hivatalos minőségében teszi, azt szankcionálni kell.” 

Kiss Ambrus a jogi következményeket hangsúlyozta, Fiala János pedig igyekezett az ügy politikai és morális következményeire rákanyarodni: „Úgy gondolja, hogy a történet jogi jelentősége túlnő a politikain, amely azzal a locsogással-fecsegéssel van összefüggésben, amelyet az ellenzék folyamatosan számon kér a kormányon?” Kiss Ambrus szerint a büntetés mértéke adja a botrány jogi relevanciáját, míg a politikait az, ahogy Karácsony Gergely igaztalanul megtámadták.

„Mi az, hogy csak bemutatkoztak?”


Barts J. Balázs a főpolgármesternek címzett jelentése Tordai Csabánál, Karácsony Gergely jogi főtanácsadójánál, a BFVK igazgatósági elnökénél landolt, őt kérték fel a helyzet elemzésére. „A tárgyaláson vendégként Gansperger Gyula, Berki Zsolt és még három személy vett részt, akik csak bemutatkoztak? Mi az, hogy csak bemutakoztak? Önöknek van egy vagyonkezelői vezérigazgatója, aki egy tárgyaláson találkozik négy emberrel, és nem kérdezi meg háromtól, hogy miért van ott, miközben ott ülnek jelen? Ez olyan módon életszerűtlen, hogy erre szavak nincsenek!” – fakadt ki Fiala János, aki szerint a Monty Pythonból, vagy a Tanú című filmből lehetne idézni ezt a levelet. Kiss Ambrus a korábban elhangzott mantrát ismételte: szankcionálni kell ezt az ügyet, ennek egy fegyelmi lett a vége.

Fiala János furcsállta, hogy valaki megpróbálta eladni a Városházát, miközben erről a kabinet hónapokkal korábban másképp döntött, majd magyarázkodó levelében elégtelenül hivatkozik a tárgyaláson megjelent szereplőkre, ám mindezt az önkormányzat élén állók láthatóan elfogadták, és egy fegyelmivel büntették az illetőt.

„Neki kellett volna lemondani, nem kellett volna kirúgni. Avval, hogy a helyén maradt, egy olyan támadási felületet nyitott, amit önök – a tévedés minimális kockázatával – nem tudnak kivédeni és örökké fel fogják önöknek róni, inkább alappal, mint alap nélkül. Egy politikai támadásnak tették ki magukat, amely alapvetően Barcs J. János műve, mert nem emelte a kalapját" – mondta Fiala János.

Itt nézhető vissza az említett beszélgetés:

 

(Kiemelt kép: Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes háttérbeszélgetést tart a Fővárosi Közgyűlés jövő heti ülésének előterjesztéseiről, aktuális kérdésekről 2021. augusztus 27-én. Fotó: Adrián Zoltán / 168.hu)